Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Libera circulație în regiunea transnistreană a fost restricționată - detalii

© Sputnik / Rodion ProcaTransnistria
Transnistria - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Abonare
Biroul politici de reintegrare a reacționat critic la decizia Tiraspolului de a restricționa libera circulație în stânga Nistrului.
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. „Decizia” Tiraspolului de a restricționa libera circulație în regiune este exagerată și nemotivată. Astfel a comentat Biroul politici de reintegrare decizia așa ziselor autorități transnistrene în contextul instituirii „codului roșu de alertă teroristă” și care prevede instituirea unor măsuri speciale de intervenție și de limitare în drepturi a cetățenilor, pe durata a 15 zile, în perioada 26 aprilie - 10 mai.

„Printre măsurile dispuse observăm o restricționare exagerată și nemotivată a circulației nestingherite a diferitor categorii de cetățeni, prin consolidarea infrastructurii posturilor neautorizate de control pe perimetrul liniei administrative, stoparea și verificarea detaliată a fiecărui mijloc de transport ce intră și iese din regiune, obligarea persoanelor ce se deplasează în regiune de a fi luați la evidența structurilor de la Tiraspol”, este precizat în comunicatul Biroului.

Potrivit Biroului politici de reintegrare, aceste măsuri restrictive au fost introduse după patru zile din data când Tiraspolul a anunțat despre simplificarea mecanismului de liberă circulație pentru perioada sărbătorilor pascale.
„Prin această abordare se reinstituie regimul de autoizolare a regiunii, cu instituirea de restricții aplicate anterior de Tiraspol pe perioada pandemică (16 martie 2020-30 aprilie 2021), limitarea semnificativă și injustă în drepturi și libertăți a locuitorilor de pe ambele maluri, identificarea unei justificări pentru a intensifica în mod ilegal prezența infrastructurii posturilor de control în lipsa acceptului Comisiei Unificate de Control și a institui diverse bariere în calea liberei circulații a cetățenilor”, mai este precizat în comunicatul Biroului.
Biroul politici de reintegrare își reiterează abordarea de principiu privind inadmisibilitatea creării impedimentelor pentru deplasarea nestingherită a persoanelor și a mijloacelor de transport, revenirea și menținerea durabilă a unui mecanism de liberă circulație similar cu cel aplicabil pe malul drept, evacuarea și retragerea din perimetrul Zonei de Securitate a posturilor și barierelor neautorizate, realizarea neîntreruptă a angajamentelor anterior asumate de Tiraspol în negocieri și respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor, inclusiv la libera circulație pe întreg teritoriul țării.
Vadim Krasnoselski - Sputnik Moldova, 1920, 26.04.2022
Politică
Krasnoselski a criticat-o pe Sandu pentru declarațiile despre exploziile din Transnistria
Fluxul de știri
0