Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Subvențiile în sectorul zootehnic vor fi majorate cu 20% - detalii

© Sputnik / Mihai CarausSectorul zootehnic din Moldova
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Abonare
Crescătorii de animale din Republica Moldova s-ar putea bucura de subvenții majorate pentru activitatea în acest domeniu.
CHIȘINĂU, 4 apr - Sputnik. Subvențiile pentru sectorul zootehnic vor fi majorate. În acest sens, Cabinetul de Miniștri a aprobat un proiect de hotărâre care prevede modul de repartizare a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural.
Astfel, crescătorii de animale cum ar fi bovine, ovine și caprine pot beneficia de subvenții majorate de la 50 la 70% din valoarea investiției.
Miniștrii au decis și majorarea subvențiilor pentru producătorii vitivinicoli. Subvențiile majorate sunt prevăzute pentru instalarea sistemelor de suport și pentru înființarea plantațiilor cu soiuri de struguri pentru vin.
Totodată, a fost aprobată majorarea de la 50 la 75% a subvenției pentru investițiile efectuate de grupurile de producători și cooperativele de întreprinzător în dezvoltarea infrastructurii post recoltare și procesare.
Plafonul subvențiilor accesate de aceștia va crește de la 5 milioane la 7 milioane de lei pentru un an de subvenționare.
Dispare un produs autohton savuros și odată cu el o afacere tradițională milenară - Sputnik Moldova, 1920, 05.01.2022
Video
Dispare un produs autohton savuros și, odată cu el, o afacere tradițională milenară
Proiectul prevede și stimularea investițiilor pentru producerea legumelor, a fructelor, a plantelor aromatice, condimentare și medicinale pe teren protejat cum ar fi sere, solarii, tuneluri.
„Sprijinul poate fi acordat pentru suprafețele pe teren protejat sub minimul eligibil de 0,1 de hectare, dar nu mai puțin de 0,03 de hectare, dacă producătorul agricol solicitant, dispunând de construcții pe teren protejat, anexează la acestea altele, formând o construcție cu suprafața cumulativă de cel puțin 0,1 de hectare”, este precizat în proiectul de hotărâre a Guvernului.
Se propune a fi compensate în proporție de 50% din costul semințelor leguminoase de calitate de producție autohtonă, dar nu mai mult de 2 000 de lei per hectar. În contextul substituirii dependenței energetice și adaptarea la schimbările climatice, a fost majorat plafonul de la 800 de mii lei până la 1.5 milioane de lei per beneficiar pentru utilajul, echipamentul și instalațiile de producere a energiei regenerabile ca panouri solare și fotovoltaice, instalații eoliene, biogaz.
De subvenții vor beneficia și instituțiile de învățământ și cele de cercetare-inovare din domeniul agricol, dar și asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigație.
O altă înlesnire este crearea condițiilor avantajoase pentru creditarea producătorilor agricoli de către băncile comerciale și organizații de creditare nebancare.
Sectorul zootehnic din Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2021
Sectorul zootehnic din Moldova: Ce se întâmplă cu vacile din țară
Trebuie precizat, beneficiarii de subvenții sunt obligați să nu admită înstrăinarea/darea în folosință sub orice formă a obiectului investiției sau, după caz, casarea, defrișarea plantațiilor multianuale, sacrificarea, alta decât cauza de rebutare, pieirea efectivului de animale, conform următoarelor perioade de timp:
1/3 din durata de funcționare utilă a plantației multianuale subvenționate;
2 ani – pentru bovine, ovine și caprine;
2 ani – pentru scroafe/scrofițe;
1 an – pentru vieri, iepuri;
1 an – calculat din ziua autorizării spre plată a subvenției, pentru investițiile realizate în domeniul apicol;
Noile prevederi au scopul de a îmbunătăți accesul la subvenții pentru tinerii fermieri, femeile fermiere şi migranţii reveniţi, care își doresc să dezvolte afaceri în domeniul zootehnic, procesarea producției agricole, cultivarea și creșterea fructelor și legumelor pe teren protejat și înființarea plantațiilor multianuale.
Astfel, resursele financiare disponibile în anul curent în Fondul de subvenționare a agriculturii și mediului rural, constituie 1,75 de miliarde de lei, comparativ cu 1,1 de miliarde de lei în anul 2021. Mijloacele financiare vor fi distribuite pe categorii de producători - micro, mici, mijlocii și mari.
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Podcasturi
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească
Fluxul de știri
0