Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

CSE a decis extinderea termenului pentru procurarea energiei electrice

© Sputnik / Mihai Carausimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Abonare
Comisia pentru Situații Excepționale a decis să extindă termenul pentru procurarea energiei electrice.
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Termenul pentru procurarea energiei electrice a fost extins cu încă două zile. Decizia a fost luată marți de Comisia pentru Situații Excepționale, în ultima zi când era termenul limită pentru a fi încheiate contractele de vânzare și cumpărare a energiei electrice.

Potrivit modificărilor, sintagma „26 aprilie 2022” se înlocuiește cu „28 aprilie 2022 inclusiv”. Astfel, până la data de 28 aprilie furnizorii serviciului universal sau de ultimă opțiune și operatorii de sistem încheie contracte de vânzare sau cumpărare a energiei electrice cu SA ,,Energocom".

Amintim, anterior ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a anunțat dacă Gazprom va sista livrările de gaze naturale către Moldovagaz din cauza neefectuării până în data de 1 mai a raportului de audit privind datoria istorică față concernul rus, atunci Moldova ar putea să importe energie electrică din Ucraina.
Spînu anunța atunci că Energocom a lansat o licitație la procurarea energiei electrice.
„Energocom a lansat deja licitația și așteptăm rezultatele. Potrivit discuțiilor Centrala Termoelectrică Moldovenească pe care le-am avut până în ziua de astăzi, ei au propus un preț de 76 de dolari pentru un megawatt și doar pentru 70 la sută din volumul necesar de energie electrică”, a spus Spînu.
Pentru asigurarea celorlalte 30 la sută din consum de curent electric, Moldova ar putea recurge la importul din Ucraina.
„Ca surse alternative capabile să înlocuiască producția Centralei Termoelectrice Moldovenească ar fi energia electrică produsă în Ucraina. Vom fi nevoiți să procurăm cel puțin 30 la sută pentru a acoperi întregul necesar de energie electrică”, a spus el.
El spune că prețul curentului electric din Ucraina ar fi mai mic chiar decât cel al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan. Actualul contract cu Centrala de la Cuciurgan expiră în data de 1 mai.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Politică
Vom avea sau nu gaz rusesc după 1 mai? Ce spune președintele Parlamentului
Fluxul de știri
0