Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Confirmat: Focuri de armă în apropiere de localitatea Cobasna

© Sputnik / Максим Богодвид / Accesați arhiva multimediaTrăgător, armă, focuri de armă
Trăgător, armă, focuri de armă - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Abonare
Autoritățile de la Tiraspol confirmă informația privind focurile trase spre direcția localității Cobasna.
CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Mai multe focuri din armă automată au fost trase în această dimineață spre direcția localității Cobasna din stânga Nistrului. Informația a fost confirmată de centrul de presă al miliției din regiunea transnistreană a Republicii Moldova.
Potrivit informațiilor, focurile ar fi fost efectuate din Ucraina. La fel, în seara zilei de marți, 26 aprilie, deasupra depozitelor de muniții din Cobasna ar fi zburat câteva drone "lansate din Ucraina", informează miliția transnistreană.
Victime nu au fost raportate deocamdată. Trebuie precizat, în localitatea Cobasna din raionul Râbnița se află un depozit cu arme. Potrivit experților, acesta este cel mai mare depozit de muniții din Europa.
Amintim că fostul ministru al Apărării Vitalie Marinuța a declarat marți pentru Sputnik Moldova că depozitul de la Cobasna este un pericol regional unde sunt stocate peste 20 de mii de tone de muniții vechi, dar au capacitate de deflagrare.
“Academia de Științe din Republica Moldova a declarant că depozitul din Cobasna are capacitate de deflagrare echivalentul unei bombe atomice din al doilea război mondial. Însă nimeni nu știe cu certitudine ce se află la moment acolo. De mai bine de două decenii autoritățile de la Chișinău nu au acces la depozit”, a punctat Marinuța.

De ce este atât de important depozitul din Cobasna

Depozitul de la Cobasna este cel mai mare arsenal din Europa.
️A fost înființat în anii '40 ai secolului trecut.
️În depozit se află arsenalul Armatei a 14-a a URSS, arme și muniții din RDG și Cehoslovacia.
În 2000 se aflau aproximativ 42.000 de tone de arme și muniții.
Din 2000 până în 2004, conform acordurilor de la Istanbul, peste 20 de mii de tone de muniție au fost scoase sau distruse la fața locului.
În prezent, acolo se află un arsenal de peste 20 de mii de tone de muniție de artilerie, muniție pentru infanterie și alte echipamente militare.
Opinia experților - cantitatea de muniție este suficientă pentru zeci de ani de război.
Detonarea arsenalului va fi egală cu bombele nucleare aruncate asupra Hiroshima și Nagasaki în 1945.
Depozite sunt apărate de grupul operațional al trupelor ruse și a militarilor din Transnistria. Compilație făcută de
Capitoliu și drapele SUA - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2022
Politică
Departamentul de stat al SUA a comentat situația din Transnistria
Fluxul de știri
0