Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Occidentul e foarte speriat: Rusia câștigă

© Sputnik / РИА Новости / Accesați arhiva multimediaПолевой аэродром ВКС России в зоне проведения специальной военной операции
Полевой аэродром ВКС России в зоне проведения специальной военной операции - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2022
Abonare
Occidentul intră în panică. Deja doar leneșul nu declară că „Rusia poate câștiga”. În primul rând, cancelarul german a emis o declarație de panică: „Toți partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO sunt de acord: Nu trebuie să admitem ca Rusia să câștige acest război”. Mai mult, a repetat această teză de mai multe ori pe parcursul unei zile, printr-un accident ciudat (sau nu întâmplător?) Alegând pentru asta ziua de naștere a lui Adolf Hitler.
El a fost urmat de premierul britanic Boris Johnson, care nu ascunde faptul că este unul dintre principalii oameni care au încurajat acțiunilor aventuroase ale Ucrainei. În discursul său de vineri la Delhi, el a ieșit cu o mărturisire teribilă, având o expresie tragică pe chip, ca răspuns la o întrebare despre posibilitatea unei victorii ruse: "Cel mai trist este că aceasta este o posibilitate realistă. Da, desigur. Putin are o armată uriașă. <…> Trebuie să fim realiști”.
Totuși, Johnson a bolborosit în același timp ceva despre „crearea unui coridor terestru în Mariupol”, fără a explica unde ar trebui să ducă acest coridor - e clar că a auzit ceva despre succesul armatei ruse în luptele cu naziștii „Azov” (împotriva acestei grupări Rusia a fost inițiat un dosar penal), dar, ca de obicei, nu s-a uitat pe hartă. Altfel, aș fi știut că toate coridoarele din jurul Mariupolului au fost create și funcționează de mult.
Aceste cuvinte ale lui Johnson au provocat un adevărat șoc în Ucraina. De la oricine, dar de la „cel mai bun prieten” al lui Vladimir Zelenski nu s-au așteptat la astfel de declarații. La urma urmei, destul de recent a fost primit triumfător la Kiev, iar acum - e o rușine, așa cum spun ucrainenii.
Clădirea MAE al Rusiei - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2022
Politică
Rusia nu vede riscuri de escaladare a situației în regiunea transnistreană
Și Kievul încă încearcă să nu observe alte cuvinte sedițioase ale favoritului lor londonez - că „garanțiile de securitate pentru Ucraina”, pe care Kievul le caută atât de mult, nu vor repeta obligațiile reciproce ale țărilor NATO în ceea ce privește apărarea colectivă, prevăzută de articolul al cincilea din Pactul Atlanticului de Nord. Dar exact așa propagandiștii ucraineni au desenat „garanțiile” pe care și-au propus să le scrie într-un acord de pace cu Rusia la discuțiile de la Istanbul. Dacă vă amintiți, ei și-au prezentat ideea de a crea o „organizație din garanți de securitate” ca o „NATO alternativă”, creată special pentru apărarea Ucrainei.
Mai mult, reprezentanții biroului lui Zelenski, Mihail Podoleak și Aleksei Arestovici, sufocându-se de fericire, au vorbit despre faptul că Ucraina primește „garanții” mult mai tari decât articolul al cincilea al Cartei NATO. Ucrainenilor uluiți de bucurie li s-a explicat apoi: „Ca urmare, Ucraina va intra în UE, Ucraina nu va avea arme de ofensivă NATO, pe care oricum nu le avea, Ucraina primește garanții mai bune decât articolul cinci al NATO și nu va plăti pentru acestea. Toate țările membre NATO plătesc pentru participarea la NATO. Iar noi primim garanții mai bune și gratuit".
Și acum Boris Johnson apare la o conferință de presă la Delhi și risipește complet toate aceste vise umede ale oficialilor ucraineni, reducând toate „garanțiile de securitate” la trei puncte: furnizarea de arme, pregătirea armatei și furnizarea de date de informații de inteligență. Ceea ce face Occidentul de atâta timp chiar și fără acorduri și „garanții”. După cum puteți vedea, în planurile principalului aliat al Kievului nu există nimic din basmele lui Arestovici despre faptul că țările NATO se vor aduna în decursul a trei zile de la „agresiunea împotriva Ucrainei” și vor decide asupra bombardării „agresorului”.
Dar ar trebui să ne întoarcem totuși la presupunerile teribile ale lui Johnson cu privire la posibilitatea unei victorii ruse. Financial Times este nevoită să recunoască: „Declarația lui a fost prima a unui lider occidental important care admite că Rusia ar putea câștiga triumfător războiul. Aceasta marchează o schimbare semnificativă în propria sa retorică față de ceea ce spunea cu doar câteva săptămâni în urmă”. Un înalt oficial al UE, potrivit FT, a numit declarația lui Johnson „rușinoasă” și a prezis că va provoca mânia Kievului.
Посольство России в США - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2022
Internațional
Rusia a cerut SUA să înceteze furnizarea de armament Ucrainei
Și de fapt, prim-ministrul britanic a afirmat în repetate rânduri până acum: „Putin trebuie să piardă și va pierde”. Mai mult decât atât, multe personalități occidentale, politicieni, analiști, rusofobi de orice tip au declarat în repetate rânduri: „Rusia a pierdut deja”. Aceste declarații au fost stimulate în special de acțiunile armatei ruse de detensionare a situației din direcțiile Kiev și Cernigov, întreprinse de Moscova ca un gest de bunăvoință imediat după negocierile sus-menționate de la Istanbul. Apoi au urmat una după alta relatările vesele despre „înfrângerea Rusiei”.
„Putin a pierdut deja acest război”, a spus fericit fostul ambasador al SUA Michael McFaul la canalul TV MSNBC. El a enumerat chiar puncte care susțin această concluzie: „Nu au luat Kievul, nu l-au ucis pe Zelenski, nu a fost schimbat regimul, nu a fost luat Harkovul”. De parcă Rusia și-a stabilit vreodată obiectivul de a-l ucide pe Zelenski sau a anunțat căderea iminentă a Kievului. Occidentul a venit cu câteva „obiective ale Moscovei” pentru sine în cadrul operațiunii speciale, iar acum se bucură că aceste obiective nu au fost atinse. Și nu contează că Moscova a infirmat în mod repetat aceste povești, conturând clar scopurile și obiectivele operațiunii speciale din Donbas și restul Ucrainei.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, New Eastern Europe, o revistă publicată în Polonia, proclama: „Rusia a pierdut deja șansa de a câștiga. <…> Nu poate câștiga – ucrainenii și-au dat deja seama de acest fapt, iar acum au recunoscut acest lucru atât elitele din Est, cât și din Occident”. Și când colo - după toate acestea, apologeții ideii „înfrângerii obligatorii a Rusiei” au început să recunoască posibilitatea victoriei ei.
Și nu este vorba doar despre Johnson. Reuters a citat mai întâi oficiali occidentali anonimi care spun că Rusia are potențialul de a câștiga. În special, unul dintre ei a declarat: „Comanda și controlul au devenit mai eficiente. <…> Cu siguranță, au devenit mai rezonabili în ceea ce privește modul în care folosesc dronele și le integrează în forțele lor armate pe măsură ce avansează, la folosirea artileriei”.
Și apoi The Times sa făcut referire la opinia, din nou, a unor surse anonime din serviciile de informații occidentale: „Rusia reînviată mai poate câștiga”. Inteligența a confirmat că armata rusă are toate oportunitățile să încercuiască unitățile ucrainene și „cu timpul să le macine”, obținând succes în operațiunea specială.
Înțelegeți că astfel de mărturisiri au șocat publicul occidental, care de câteva săptămâni sărbătorește „înfrângerea Rusiei”. Scrisori de panică de la cititori au apărut în ziarele europene. Astfel, comentatorii Financial Times îl roagă pe premierul britanic să tacă în legătură cu victoria Rusiei: "Johnson, în mod scandalos, nu-și dă seama ce vorbește. Cuvintele lui vor da putere trupelor lui Putin și vor submina moralul apărătorilor ucraineni. Oare el nu știe că pe vreme de război un vorbăreț este o mană cerească pentru inamic?"
Și Daily Telegraph citează o scrisoare a cititorului său de la Haga: „Acest conflict ține de supraviețuirea Occidentului. <...> Dacă se va permite căderea Ucrainei, atunci tot ceea ce reprezintă lumea occidentală va cădea și ea. Și despoți precum Vladimir Putin, Alexander Lukașenko și Xi Jinping își vor freca mâinile de bucurie.<...> Acum a venit momentul când Occidentul trebuie să lupte sau să renunțe pentru totdeauna să poarte lampa libertății”.
Să lăsăm deoparte patosul luptei pentru dreptul de a purta lămpi și să ne punem întrebarea: ce s-a întâmplat în timpul operațiunii speciale, de când Occidentul și-a schimbat jubilația față de „înfrângerea Rusiei” în panică în legătură cu capacitatea sa de a câștiga? Eliberarea orașului Mariupol de sub naziști? Păi publicul occidental este asigurat că orașul este aproape sub controlul ucrainenilor. Avansarea încrezătoare a armatelor Rusiei, RPD și RPL?
Deci, până la urmă, mass-media occidentală este bucuroasă să repete declarațiile lui Zelenski că Ucraina ar fi „recucerit de la inamic” aproximativ o mie de localități. Ar dori să reamintim că, înainte de asta, Kievul și-a asigurat publicul și același Occident de „frivolitatea” succeselor Rusiei: ei spun că ea nu a reușit să ocupe un număr mare de orașe și sate. De unde vine acea mie de așezări „eliberate” acum? Când le-a pierdut Ucraina, dacă Rusia nu a reușit să ocupe nimic înainte de asta?
Este evident că Johnson, oficialii UE și cu atât mai mult agențiile occidentale de informații extrag informații nu din rapoartele victorioase ale lui Arestovici și nici măcar din media lor de propagandă obsedată de rusofobie. Chiar dacă sunt obligați să recunoască public capacitățile Rusiei, înseamnă că înțeleg că succesele armatei ruse sunt semnificative, iar înfrângerea Ucrainei pe câmpul de luptă pare din ce în ce mai evidentă.
Cu siguranță aceasta nu este limita. În urma etapei de depresie pe care o provoacă aceste mărturisiri publicului occidental va veni etapa acceptării inevitabilului. Drept urmare, chiar și cei mai cunoscuți rusofobi vor fi forțați să înțeleagă că Rusia are o singură cale: Victoria. Pur și simplu nu poate fi altfel, indiferent dacă Johnson și Biden își doresc sau nu.
Dacă, după sfârșitul Războiului Rece, Occidentul nu și-ar fi desființat instituțiile destul de puternice de sovietologie, unde lucrau specialiști cu adevărat cunoscători despre Rusia, atunci rușii ar fi mult mai bine înțeleși acolo acum. Și ar ști că oamenii noștri, în anii de încercări grele, trăiesc întotdeauna după principiul: „Avem nevoie de o victorie sigură. Una pentru toți. Nu ne interesează prețul acesteia”. Și dacă ar fi știut asta, nu ar fi încercat să sărbătorească cu bucurie „înfrângerile Rusiei” și apoi să vorbească despre „capacitatea Rusiei de a câștiga”. Victoria Rusiei nu este doar posibilă, ci și inevitabilă.
Испытание новой баллистической ракеты «Сармат» - Sputnik Moldova, 1920, 25.04.2022
Rusia
Racheta „Sarmat” poate transporta mai multe blocuri „Avangard”
Fluxul de știri
0