Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ambasadorul Rusiei la Chișinău, convocat la MAEIE din cauza declarațiilor Mariei Zaharova

© Photo : Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii MoldovaÎntrevederea ministrului Nicu Popescu cu ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov
Întrevederea ministrului Nicu Popescu cu ambasadorul Federației Ruse Oleg Vasnețov - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Abonare
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene vine cu o reacție la declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului rus de Externe cu privire la interzicerea panglicii „Sf.Gheorghe”.
CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Deciziile adoptate recent în Parlamentul Republicii Moldova reprezintă un drept suveran al țării noastre. Aceasta este reacția Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene la declarațiile purtătorului de cuvânt al Ministerului Rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit căreia, astfel de decizii „cu greu corespund cu declarațiile conducerii moldovenești despre angajamentul față de statutul de neutralitate al țării”.
Este vorba de interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară, de modificarea legislației Republicii Moldova cu privire la unele semne și litere care sunt folosite de armata rusă în războiul din Ucraina.
În context, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene anunță că a luat act de declarația reprezentantului Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, făcută în cadrul unui briefing de presă.
Potrivit MAEIE, declarația Mariei Zaharova, „menține retorica neconstructivă și inacceptabilă la adresa Președintelui Republicii Moldova, iar evenimentele istorice sunt instrumentalizate în scopuri de propagandă”.
În această situație, MAEIE a dispus convocarea ambasadorului Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.
„Recomandăm Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse să ia cunoștință de textul discursului Președintei Maia Sandu, care este accesibil în limba rusă și care nu lasă loc de interpretări: „Хочу особо подчеркнуть: никто и никому не запрещает праздновать девятое мая. Наоборот: мы обязаны помнить о победе цивилизации над фашизмом и нацизмом. Мы обязаны чтить павших и хранить память о главной трагедии двадцатого века - о Второй мировой войне””, este precizat în comunicatul de presă al Ministerului de Externe de la Chișinău.
MAEIE reiterează apelul către partea rusă de a nu admite ingerința într-un proces democratic, legitim și intern al Republicii Moldova.
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Rusia
Moscova: Declarațiile lui Sandu despre panglica Sf. Gheorghe sunt inadmisibile
Fluxul de știri
0