Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Moscova: Declarațiile lui Sandu despre panglica Sf. Gheorghe sunt inadmisibile

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaБрифинг официального представителя МИД России М. Захаровой
Брифинг официального представителя МИД России М. Захаровой - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Abonare
Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Rusiei a comentat declarațiile președintelui Republicii Moldova despre panglica Sf. Gheorghe.
CHIȘINĂU, 21 apr — Sputnik. Declarațiile președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu, despre panglica Sf. Gheorghe sunt inacceptabile. Acest lucru a fost declarat de reprezentantul oficial al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse, Maria Zaharova, la un briefing de presă susținut miercuri.
Potrivit acesteia, astfel de decizii „cu greu corespund cu declarațiile conducerii moldovenești despre angajamentul față de statutul de neutralitate al țării”.
Evaluând afirmația lui Sandu că locul unor astfel de simboluri precum panglica Sf. Gheorghe este „în coșul de gunoi al istoriei”, Zaharova a spus că „acest lucru este inacceptabil, aceasta este o insultă adusă memoriei eroilor. Acești oameni și-au apărat țările și popoarele altor țări de fascism și nazism. Acest lucru a fost precizat în deciziile Tribunalului de la Nürnberg".
„Încă o dată, facem apel la Chișinăul să renunțe la retorica de confruntare care dăunează cooperării ruso-moldovenești sau noi vom răspunde. Aceste răspunsuri vor fi dureroase. Nu calea pe care noi am ales să mergem și nu susținem o asemenea retorică, dar nu vom lăsa fără răspuns declarațiile pe care le-am auzit zilele acestea la Chișinău”, a spus Zaharova.
Legea, care, printre altele, prevede interzicerea panglicii Sf. Gheorghe în Moldova, a intrat în vigoare. A fost publicată în ultimul număr al „Monitorul Oficial” de miercuri, 20 aprilie.

Moldova nu intenționează să interzică sărbătorirea zilei de 9 mai

Legea care prevede interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a fost promulgată de președintele Maia Sandu în data de 19 aprilie. Într-un briefing de presă, șeful statului a anunțat că legea intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.
Președintele a declarat că modificarea legislației cu privire la unele semne și litere care „sunt folosite de Armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea simbolisticii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică”.
Maia Sandu a spus că oamenii vor putea în continuare să comemoreze eroii care au luptat în cel de-al Doilea Război Mondial.
Legea votată de majoritatea PAS, care prevede interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe, precum și a altor simboluri, utilizate de participanții la acțiunile militare din Ucraina, introduce amenzi de până la 9000 de lei și muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice, conform documentului, pot lua amenzi de până la 18 mii de lei. Deputații socialiști și cei comuniști au condamnat categoric adoptarea acestei legi.
Первые заявления Додона после слушаний в Генпрокуратуре - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2022
Politică
Dodon: Autorităților le este mai ușor să lupte cu simbolurile decât cu sărăcia
Fluxul de știri
0