Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Mariupol a fost eliberat, peste două mii de militanți sunt blocați în „Azovstal”

© Sputnik / Сергей Гунеев / Accesați arhiva multimediaVladimir Putin și Serghei Șoigu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Abonare
Ministrul rus al Apărării, Şoigu: Mariupolul însuşi a fost eliberat, dar militanţii rămân în „Azovstal”
Trupele ruse și unitățile Miliției Populare din RPD au eliberat Mariupolul, peste două mii de militanți sunt blocați pe teritoriul uzinei Azovstal, a declarat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, într-un raport către Vladimir Putin.
„Situația din oraș este calmă, ne permite să începem restabilirea ordinii, revenirea populației și stabilirea unei vieți liniștite. Cât despre cei care s-au ascuns la uzina „Azovstal” și sunt blocați complet acolo și pe tot perimetrul, avem nevoie de vreo trei până la patru zile pentru a finaliza și această misiune”, a spus Șoigu.
În replică, președintele rus Vladimir Putin a ordonat anularea asaltului zonei industriale.
„Trebuie să ne gândim <...> la păstrarea vieții și a sănătății soldaților și ofițerilor noștri. Nu este nevoie să mergem în aceste catacombe și să ne târâm sub pământ de-a lungul acestor instalații industriale. Blocați această zonă industrială, astfel încât musca să nu zboare. ... <... > Propuneți-le încă o dată tuturor celor care încă nu au depus armele să facă acest lucru. Partea rusă le garantează viața și un tratament decent în conformitate cu actele juridice internaționale relevante", a anunțat Putin.
El a subliniat că toți răniții vor primi îngrijiri medicale calificate.
Șeful Ministerului rus al Apărării a menționat că în opt ani regimul de la Kiev a transformat Mariupolul, un important centru industrial și nod de transport, într-o zonă fortificată puternică și un refugiu pentru naționaliștii radicali. Orașul a devenit de fapt capitala batalionului „Azov”.
O mare cantitate de arme grele, echipament militar, sisteme de rachete capabile să „ajungă” la Taganrog și Rostov-pe-Don au fost dislocate acolo, a subliniat Șoigu.
Potrivit Ministerului Apărării, conform situației din 11 martie, efectivul total al grupării Forțelor Armate ale Ucrainei, naționaliști și mercenari străini a depășit 8100 de persoane. Dintre aceștia, patru mii au fost distruși în timpul eliberării orașului, alți 1478 s-au predat.
Unitățile rusești și forțele RPD au înconjurat Mariupolul pe 7 martie, iar curățarea orașului a continuat de atunci. Rămășițele regimentului naționalist Azov, luptători căruia au dosare penale în Rusia, se ascund la „Azovstal”.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară specială de demilitarizare și denazificare a Ucrainei. Potrivit lui Putin, scopul său este „de a proteja oamenii care au fost supuși hărțuirii și genocidului de către regimul de la Kiev timp de opt ani”. După cum a afirmat Ministerul Apărării, Forțele Armate lovesc doar infrastructura militară și trupele ucrainene și au redus deja semnificativ potențialul de luptă al Ucrainei. Sarcina principală a operațiunii din departamentul militar rus a fost numită eliberarea Donbas-ului.
Dmitri Peskov - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Rusia
Rusia a înmânat Ucrainei un proiect de acord cu prevederi clare
Fluxul de știri
0