Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Bulgaria şi România se pregătesc de criza alimentară

© AFP 2024 / RONALDO SCHEMIDTCriză alimentară
Criză alimentară - Sputnik Moldova, 1920, 21.04.2022
Abonare
Bulgaria ia măsuri pentru a preveni o criză alimentară, dar şi pentru a investi în propria agricultură. România încă dezbate.
BUCUREŞTI, 21 apr - Sputnik. Guvernul Bulgariei va cumpăra 750 de mii de tone de grâu şi 325 mii de tone de seminţe de floarea-soarelui la producătorii locali pe Bursa de Mărfuri din Sofia. Aceasta este parte a strategiei de creştere a rezervelor de alimente în contextul conflictului din Ucraina şi al crizei alimentare.
Ministerele Agriculturii şi de Finanţe din Sofia au alocat un buget de 562,4 milioane de euro pentru aceste achiziţii, transmite SeeNews, preluat de stiripesurse.
În acelaşi timp, România nu are o strategie bine stabilită pe noul context. Fiind unul din cei mai importanţi producători din UE pe piaţa de cereale, România nu are intenţia de a opri sau de a limita exportul. Motivul este acela că avem suficient.
Potrivit lui Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii, România produce peste 11 milioane de tone de grâu pe an, iar consumul intern este de aproximativ 4,3 milioane de tone. De asemenea, exporturile asigură resursele financiare care pot acoperi criza îngrăşămintelor.
Însă dacă stă foarte bine la cereale, România are punctele sale sensibile. Unul dintre ele este uleiul de floarea soarelui.
„Singura problemă pe care o are România este la nivel de materii prime floare soarelui. Potrivit acestuia, floarea soarelui a plecat către destinații intracomunitare foarte mult astfel încât procesatorii sunt puși în situația de a nu mai avea suficientă materie primă până la recoltă.
„În mod normal atunci când nu mai aveau ulei brut îl importau din Ucraina, unde comerțul este oprit. În acest sens, fermierii vor fi puși în situația de a nu mai produce”, spunea Gheorghe Cezar, consultant în Clubul Fermierilor Români, preluat de Economedia.
Siguranța alimentară a Republicii Moldova este în pericol - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Podcasturi
Harea: Siguranța alimentară a Republicii Moldova este în pericol
Fluxul de știri
0