Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Harea: Siguranța alimentară a Republicii Moldova este în pericol

Siguranța alimentară a Republicii Moldova este în pericol
Abonare
Sergiu Harea: Agenții economici sunt practic blocați. Practic, nu pot exporta în țările Comunității Statelor Independente.
Într-un interviu acordat exclusiv pentru Agenția Sputnik Moldova, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie din Republica Moldova susține că agenții economici suferă un al doilea val de criză. După pandemie, situația din Ucraina complică la maxim activitatea industriei din țară.
“Agenții economici sunt practic blocați și nu pot exporta spre statele CSI. Nu poate nici importa din Rusia materie primă. Situația este foarte dificilă. Suntem în stagnare”, susține Sergiu Harea.
Președintele CCI a tras și un semn de alarmă cu privire la siguranța alimentară care se acutizează pe zi ce trece.
“Sunt companii care nu pot exporta produse cerealiere din cauza restricțiilor. Siguranța alimentară oricum este pusă în mare pericol”, a conchis Harea.
Banca Mondială (BM) anticipează în acest an o recesiune a economiei Republicii Moldova cu 0,4% din PIB. Instituția financiară mai prognozează pentru acest an o creștere a prețurilor de peste 18%. Asta în condițiile în care Republica Moldova a înregistrat în perioada aprilie 2021-martie 2022 o creștere a inflației de 22,16 %, conform datelor oferite de BNM.
Fluxul de știri
0