Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldovagaz nu are datorii față de Gazprom pentru aprovizionarea curentă cu gaze naturale

© Sputnik / Mihai CarausГазовая конфорка
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Abonare
„Moldovagaz” anunță că a efectuat plata pentru furnizarea de gaze naturale pentru perioada martie-aprilie.
CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Compania „Moldovagaz” nu are datorii față de concernul rus „Gazprom” pentru aprovizionarea curentă cu gaze naturale. Despre aceasta a anunțat șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram. Potrivit lui Ceban, compania a efectuat plățile curente pentru perioada martie-aprilie.
„SA „Moldovagaz” a transferat către „Gazprom” 69,5 milioane de dolari pentru furnizarea de gaze naturale în perioada martie-aprilie a acestui an. În ciuda abaterilor negative de tarif, suma necesară a fost generată din încasările de consum pe luna martie, compensații guvernamentale în valoare de 335 de milioane lei, transferuri de la companiile de combustibil și energie. Un factor important a fost și reducerea consumului de energie din cauza condițiilor meteo favorabile. Compania nu are datorii pentru aprovizionarea curentă cu gaze naturale”, a scris Vadim Ceban.
Amintim, anterior, Vadim Ceban a anunțat că „Moldovagaz” va acumula datorii de peste jumătate de miliard de lei doar în luna aprilie, din cauza diferenței dintre tarifele pentru consumatori și prețul de achiziție a gazelor naturale.
Anterior, Ceban a anunțat că pentru luna aprilie, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate de concernul rus Gazprom către Republica Moldova s-a majorat la 1 193 de dolari pentru mia de metri cubi.
În martie, țara noastră a cumpărat gaz natural cu 547 de dolari mia de metri cubi, iar în februarie cu 563. La sfârșitul lunii ianuarie, tariful pentru consumatorii finali a crescut până la 15 lei și 18 bani pentru un metru cub, cu tot cu TVA. Tariful a fost aplicat retroactiv, începând cu 1 ianuarie.
Rețele electrice - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Economie
Moldova se pregătește să importe curent din Ucraina
Fluxul de știri
0