Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Moldova se pregătește să importe curent din Ucraina

© Sputnik / V. Kaushanov / Accesați arhiva multimediaRețele electrice
Rețele electrice - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Abonare
Dacă Gazprom va sista livrările de gaze naturale către Moldovagaz din cauza neefectuării până în data de 1 mai, atunci Moldova ar putea să importe energie electrică din Ucraina.
CHIȘINĂU, 20 apr – Sputnik. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat soluțiile pe care le au în vedere autorităților moldovenești pentru asigurarea țării cu curent electric în cazul în care Gazprom va sista livrările de gaze din data de 1 mai. Și asta pentru că în prezent Moldova procură gaze naturale de la Gazprom și pentru Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan care asigură cu energie electrică malul drept al Nistrului.
“În cazul în care Gazprom nu va furniza gaze naturale începând cu 1 mai, atunci nici Centrala Termoelectrică Moldovenească nu va mai putea asigura cu energie electrică consumul de pe malul drept al Nistrului. Și pentru acest scenariu ne pregătim astfel încât să asigurăm surse alternative de energie electrică. Pregătim Energocom pentru achiziții centralizate de energie electrică, fiind într-o situație excepțională pe piața energiei”, a spus Spînu.
El a precizat că Energocom a lansat deja o licitație la procurarea energiei electrice.
„Energocom a lansat deja licitația și așteptăm rezultatele până pe 22 aprilie, adică până vineri. Potrivit discuțiilor Centrala Termoelectrică Moldovenească pe care le-am avut până în ziua de astăzi, ei au propus un preț de 76 de dolari pentru un megawatt și doar pentru 70 la sută din volumul necesar de energie electrică”, a spus Spînu.
Centru asigurarea celorlalte 30 la sută din consum de curent electric, Moldova ar putea recurge la importul din Ucraina.
“Ca surse alternative capabile să înlocuiască producția Centralei Termoelectrice Moldovenească ar fi energia electrică produsă în Ucraina. Vom fi nevoiți să procurăm cel puțin 30 la sută pentru a acoperi întregul necesar de energie electrică”, a spus el.
El spune că prețul curentului electric din Ucraina ar fi mai mic chiar decât cel al Centralei Termoelectrice de la Cuciurgan.
“Prețul pe piața din Ucraina pentru energia în bază era de 63,5 dolari pentru un megawatt-oră, mai mic decât au propus cei de la Stația electrică moldovenească. Continuăm discuțiile cu partenerii din Ucraina și sperăm că până vineri să avem mai multe răspunsuri”, a mai spus ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.
Spînu a precizat că, după data de 22 aprilie, autoritățile moldovenești vor ști exact care sunt ofertele și volumul care este gata să fie livrat atât de Centralei Termoelectrice Moldovenească, cât și eventualii parteneri din Ucraina.
Fluxul de știri
0