Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Guvernul a aprobat: Terenul Stadionului Republican va fi proprietatea SUA

© Sputnik / Mihai CarausЗаброшенные здания Кишинева
Заброшенные здания Кишинева - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Abonare
Cabinetul de Miniștri au aprobat proiectul cu privire la transmiterea terenului Stadionului Republican în proprietatea Statelor Unite ale Americii.
CHIȘINĂU, 20 apr - Sputnik. Guvernul a aprobat pentru desființarea Stadionului Republican din Chișinău.
În cadrul ședinței de astăzi, 20 aprilie, Cabinetul de Miniștri au aprobat proiectul de hotărâre a Guvernului cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, care prin prisma art.1 permite desființarea Stadionului Republican cu suprafața de 5,1814 de hectare din strada Tighina nr.12, municipiul Chișinău, proprietate publică a statului.
Potrivit proiectului de hotărâre, terenul va fi destinat pentru construcția sediului Ambasadei Statelor Unite ale Americii.
În conformitate cu prevederile legale, Guvernul urmează să asigure determinarea valorii bunului imobil, negocierea prețului acestuia, care nu va fi mai mic decât prețul de piață, și semnarea contractului de vânzare-cumpărare a bunului imobil și transmiterea cu titlu oneros a bunului imobil.
De asemenea, se propune modificarea domeniului de apartenență a bunului dat și anume trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului, respectiv excluderea acestuia din Lista terenurilor proprietate publică a statului, domeniul public, din administrarea Agenției Proprietății Publice.
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Economie
Spînu: Vom continua să lucrăm pentru independența și suveranitatea energetică
Prin Memorandumul de Înțelegere Guvernul Republicii Moldova acordă în folosul SUA o opțiune irevocabilă de a cumpăra terenul în condițiile Memorandumului, opțiune care poate fi exercitată în orice moment până la expirarea termenului stabilit în Memorandum.
În cazul în care toate aprobările și condițiile necesare prezentate în Memorandum sunt îndeplinite, și dacă SUA transmite o notificare în formă autentică către Guvernului despre dorința de a exercita opțiunea de a cumpăra terenul, dreptul de proprietate și titlul de proprietate asupra terenului și posesia vacantă vor fi transferate către SUA la data înregistrării în Registrul bunurilor imobile a dreptului de proprietate SUA în temeiul Memorandumului.
Stadionul Republican a fost un stadion multifuncțional din Republica Moldova, deschis în 1952. De-a lungul timpului pe Stadionul Republican și-au disputat meciurile de acasă cluburile „Zimbru Chișinău” și „Dacia Chișinău”, dar și echipa națională de fotbal a Republicii Moldova.
Stadionul Republican a mai fost gazda a 17 finale ale Cupei Moldovei și a două finale ale Cupei Federației de Fotbal a URSS. În anul 2007 Stadionul Republican a fost demolat întrucât nu mai corespundea criteriilor FIFA și UEFA de desfășurare a meciurilor internaționale, în locul său planificându-se de a se construi un alt stadion modern și performant.
Refugiați din Mariupol - Sputnik Moldova, 1920, 20.04.2022
Rusia
Aproape 900 de mii de refugiați ucraineni în Rusia
Fluxul de știri
0