Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ultima oră: Legea privind interzicerea panglicii „Sf.Gheorghe” a fost promulgată

© Sputnik / Mihai CarausВозложение цветов к мемориалу Вечность 23 февраля
Возложение цветов к мемориалу Вечность 23 февраля  - Sputnik Moldova, 1920, 19.04.2022
Abonare
Legea privind interzicerea folosirii simbolurilor care promovează agresiunea militară a fost promulgată.
CHIȘINĂU, 19 apr - Sputnik. Legea care prevede interzicerea în Republica Moldova a simbolurilor care promovează agresiunea militară a fost promulgată de președintele Maia Sandu. Într-un briefing de presă, șeful statului a anunțat că legea intră în vigoare în momentul publicării în Monitorul Oficial.
Președintele a declarat că modificarea legislației cu privire la unele semne și litere care „sunt folosite de Armata rusă în războiul din Ucraina și cu privire la interzicerea simbolisticii acestui război nu atentează la memoria noastră istorică”.
Maia Sandu a spus că oamenii vor putea în continuare să comemoreze eroii care au luptat în Cel De-al Doilea Război Mondial.
„Noi ținem minte sacrificiul războiului. Știm cât de mare a fost prețul cu care a fost obținută pacea atunci.... Avem datoria să păstrăm buna înțelegere între oameni. Iată de ce nu putem accepta folosirea în țara noastră a simbolurilor care înfățișează, reprezintă sau sprijină invazia rusă în Ucraina”, a declarat președintele țării.
Trebuie precizat, pe data de 9 mai, când în multe țări, inclusiv în Republica Moldova, va fi sărbătorită victoria asupra fascismului, pentru purtatul panglicii Sfântului Gheorghe vor fi pedepsiți atât cetățenii, cât și organizatorii evenimentelor.
Potrivit deputatului PAS Olesea Stamate, care este și președintele Comisiei juridice, numiri și imunități din Parlamentul Republicii Moldova, amenzile vor fi aplicate atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, în funcție de cine le folosește.
Legea votată de majoritatea PAS, care prevede interzicerea panglicii Sfântului Gheorghe, precum și a altor simboluri, utilizate de participanții la acțiunile militare din Ucraina, introduce amenzi de până la 9000 de lei și muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 până la 60 de ore pentru persoanele fizice, iar persoanele juridice, conform documentului, pot lua amenzi de până la 18 mii de lei. Deputații socialiști și cei comuniști au condamnat categoric adoptarea acestei legi.
Șala de ședințe a Parlamentului RM - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
Panglica Sfântului Gheorghe, interzisă în Republica Moldova
Fluxul de știri
0