Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

România interzice accesul navelor rusești în porturile de la Marea Neagră

© Photo : Portul ConstanțaPortul Constanța
Portul Constanța - Sputnik Moldova, 1920, 16.04.2022
Abonare
Reprezentanții Autorității Navale Române au anunțat că, începând de duminică, 17 aprilie 2022, nici o navă aflată sub pavilion Rusia, inclusiv iahturi sau ambarcaţiuni de agrement, nu mai are voie să intre în porturile româneşti de la Marea Neagră.
BUCUREȘTI, 16 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Tensiunile dintre țările Uniunii Europene și Federația Rusă continuă să escaladeze, după ce autoritățile române au decis că nici o navă rusească nu mai are voie să intre în porturile românești de la Marea Neagră.
Anunțul a fost făcut de reprezentanții Autorității Navale Române care au precizat că nicio navă aflată sub pavilion rusesc, inclusiv iahturi sau ambarcaţiuni de agrement, nu mai are voie să intre în porturile româneşti de la Marea Neagră.
Astfel, începând cu data de 17 aprilie 2022, ora 00:00, se interzice accesul în porturile românești al oricărei nave înmatriculate sub pavilionul Rusiei, inclusiv al navelor care și-au schimbat pavilionul rus în pavilionul oricărui alt stat sau care și-au schimbat înmatricularea în Rusia în înmatricularea în oricare alt stat, după 24 februarie 2022.
Se interzice accesul după 16 aprilie 2022 în porturile situate pe teritoriul Uniunii Europene al oricărei nave înmatriculate sub pavilionul Rusiei, precizează reprezentanții Autorității Navale Române.
Acest alineat se aplică navelor care și-au schimbat pavilionul rus în pavilionul oricărui alt stat sau care și-au schimbat înmatricularea în Rusia în înmatricularea în oricare alt stat după 24 februarie 2022.
În sensul prezentului articol, "navă" înseamnă:
(a) o navă care intră în domeniul de aplicare al convențiilor internaționale relevante;
(b) un iaht cu lungimea de 15 metri sau mai mare care nu transportă mărfuri și care nu transportă mai mult de 12 pasageri;
(c) o ambarcațiune de agrement sau un motovehicul nautic, astfel cum sunt definite în Directiva 2013/53/UE a Parlamentului European și a Consiliului.
Interdicția nu se aplică în cazul unei nave care are nevoie de asistență și care caută un loc de refugiu sau care are nevoie de o escală de urgență într-un port din motive de siguranță maritimă sau din motive de salvare a unor vieți omenești pe mare.
Prin derogare de la alineatul (1), autoritățile competente pot autoriza o navă să aibă acces într-un port, în condițiile pe care le consideră adecvate, după ce au stabilit că accesul este necesar pentru:
(a) achiziționarea, importul sau transportul în Uniune de gaze naturale și petrol, inclusiv produse obținute prin rafinarea petrolului, titan, aluminiu, cupru, nichel, paladiu și minereu de fier, precum și anumite produse chimice și produse din fier astfel cum sunt menționate în anexa XXIV;
(b) achiziționarea, importul sau transportul de produse farmaceutice, medicale, agricole și alimentare, inclusiv grâu și fertilizatori al căror import, achiziționare și transport sunt permise în temeiul prezentului regulament;
(c) scopuri umanitare;
(d) transportul combustibilului nuclear și al altor produse strict necesare funcționării capacităților nucleare civile;
(e) achiziționarea, importul sau transportul în Uniune de cărbune și alți combustibili fosili solizi, astfel cum sunt enumerați în anexa XXII, până la 10 august 2022, mai precizează Autoritatea Navală Română.
Portul Galați, România - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Economie
Portul Galați va putea deveni principalul port al ...Ucrainei
Fluxul de știri
0