Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Portul Galați va putea deveni principalul port al ...Ucrainei

CC BY 3.0 / Ioan Cepaliga / Portul Galați, România
Portul Galați, România - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Abonare
Tocmai pentru că nu a fost modernizat, portul Galați va deveni un hub important pentru exporturile ucrainene de cereale spre Africa de Nord. Aceasta este convingerea ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu.
BUCUREȘTI, 13 apr -Sputnik. Portul Galați deține o infrastructură feroviară de tip sovietic, cu encartament mai larg, față de cel european. Or acesta este, consideră ministrul Grindeanu, într-o declarație pentru Economedia, un avantaj neașteptat pentru portul care poate primi (fără întârzierile prevăzute de schimbarea encartamentului vagoanelor) trenurile de marfă din Ucraina.
De asemenea, fiind port fluvio-maritim, Galațiul poate primi vapoare maritime, de mare tonaj ce pot fi încărcate cu marfa ucraineană și apoi pleca, prin Deltă, spre mările și oceanele lumii.
Un alt avantaj, pentru Ucraina, dar nu și pentru România este acela că navele sub pavilionul Ucrainei vor fi scutite de la plata serviciilor portuare.
El a mai precizat că mărfurile care au destinaţia Ucraina, în special containerele, sunt primite şi descărcate în porturile noastre, iar pentru transferul acestora este pusă la dispoziţie inclusiv o linie de containere pe relaţia Constanţa – Giurgiuleşti (portul la Dunăre al Republicii Moldova).
Au avut loc deja discuții între miniștrii Transporturilor din România, Republica Moldova și Ucraina, cu participarea Comisarului european pe Transporturi, Adina Vălean.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Editoriale
Europa merge la război
Fluxul de știri
0