Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Cum va contribui România la asigurarea Moldovei cu gaze naturale și energie electrică

© Sputnik / Mihai Carausimagine simbol
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Posibilitățile României de a contribui la asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale au fost discutate în cadrul unei întrevederi a reprezentanților ANRE România și ANRE Moldova.
CHIȘINĂU, 15 apr - Sputnik. Discuții referitoare la posibilitățile României de a contribui la asigurarea Republicii Moldova cu gaze naturale au avut loc la București, în cadrul unei întrevederi a reprezentanților celor două Agenții pentru Reglementare în Energetică, a României și a Moldovei.
Discuțiile au avut loc în contextul eventualelor modificări ale aranjamentelor contractuale existente, precum și oferirea unor capacități de înmagazinare a gazelor naturale necesare Republicii Moldova pe teritoriul României.
Vizita de lucru a delegației oficiale a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a Republicii Moldova condusă de directorul general Veaceslav Untilă a avut loc în perioada 14-15 aprilie la invitația ANRE România.
Părțile au subliniat importanța programului de cooperare și asistență dintre cele două autorități semnat în anul 2019, precum și necesitatea preluării și implementării celor mai bune practici europene. Partea română a reiterat deschiderea pentru oferirea suportului necesar în procesul implementării angajamentelor asumate de Republica Moldova în procesul de integrare europeană și realizarea deplină a Pachetului III Energetic.
La fel, delegațiile au apreciat conectarea Republicii Moldova și Ucrainei la piața europeană a energiei electrice – ENSO-E. Astfel, țara noastră a obținut posibilități noi de diversificare a surselor de acoperire a necesarului de energie electrică care poate fi importată, inclusiv din România.

„Implementarea proiectelor de interconectare a infrastructurilor energetice a ambelor state va fortifica securitatea energetică în regiune, diminuând esențial dependența Republicii Moldova de sursele tradiționale, fapt ce reprezintă un pas important în liberalizarea piețelor energiei electrice și a gazelor naturale”, este precizat în informarea de presă emisă de ANRE.

În cadrul vizitei s-a vorbit și despre proiectele de extindere a infrastructurii Transgaz în Republica Moldova și oportunitățile noi de asigurare a țării noastre cu gaze naturale din piața europeană.
Motorina ar trebui compensată integral - Sputnik Moldova, 1920, 15.04.2022
Podcasturi
Fost secretar de stat: Motorina ar trebui compensată integral
Fluxul de știri
0