Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Legea cu privire la Procuratură a fost modificată - detalii

© Sputnik / Mihai CarausProcuratura Generală
Procuratura Generală - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Abonare
Deputații din Parlamentul Republicii Moldova au votat în a doua lectură pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.
CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. Proiectul care prevede modificarea Legii cu privire la Procuratură și introducerea unor criterii noi de eligibilitate a candidaților la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate a fost adoptat de către deputați. Documentul a fost susținut cu votul a 56 de deputați.
Proiectul de lege propune clarificarea unor proceduri aferente procesului de preselecție și selecție a candidaților la funcția de procuror-șef al procuraturilor specializate.
Potrivit documentului, proiectul are drept scop asigurarea unor proceduri mai transparente ținându-se cont de opiniile și recomandările înaintate în acest sens de Fondul Monetar International.
Prin modificările propuse la alineatul 1, proiectul propune introducerea unei noi condiții de eligibilitate pentru persoanele care candidează la funcția de procuror-șef al procuraturii specializate, și anume, condiția ca acesta să întrunească criteriile necesare de competență profesională și managerială pentru funcția nominalizată.
Modificările propuse la alineatul 2 sunt de ordin redacțional și vin să clarifice și să stabilească în mod explicit că CSP va selecta candidatul pentru funcția de procuror-șef al procuraturii specializate din rândul candidaților eligibili pentru funcția respectivă, care au trecut testul de eligibilitate de la etapa de preselecție.
Кишинев - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Societate
Proiectul de lege privind calitatea aerului atmosferic, votat în lectură finală
Modificarea propusă la alineatul 4 propune să introducă un termen concret în interiorul căreia CSP să fie obligat să inițieze concursul pentru ocuparea funcției de procuror-șef al procuraturii specializate, specificând în mod expres că acest lucru urmează să aibă loc în termen de cel mult 15 de zile din momentul devenirii funcției vacante.
Modificările la alineatul 8 propun organizarea fazei de preselecție din 2 etape, și anume, verificarea primară a eligibilității candidaților care și-au manifestat interesul de a participa la concurs, precum și intervievarea și evaluarea candidaților rămași.
Totodată se remarcă că termenul de 10 zile pentru organizare și desfășurare a preselecției de către comisia specială, care constă din faza de competiția dosarelor și interviu, este mult prea restrâns.
Pentru înlăturarea deficienței respective, se propune a acorda dreptul comisiei să prelungească, în caz de necesitate stringentă, termenul de examinare și desfășurare a etapei de preselecție cu cel mult 15 zile. Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial.
Constituția RM - Sputnik Moldova, 1920, 14.04.2022
Politică
Textul Constituției cu modificările și completările în vigoare a fost publicat
Fluxul de știri
0