Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Diferența salarială din sectorul public și cel real ar putea fi anulată: Ce se schimbă

© Sputnik / Mihai CarausВалюта
Валюта - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Abonare
Salariile din sectorul public și cel real ar putea fi egalate. Un proiect de lege în acest sens se pregătește.
CHIȘINĂU, 13 apr - Sputnik. Salariile moldovenilor care activează în sectorul public și cele ale angajaților din sectorul real ar putea să fie identice. Un proiect de lege prin care se va anula diferența salarială din sectorul public și cel real va fi prezentat în cel mai scurt timp. Despre aceasta a anunțat ministrul Muncii, Marcel Spatari, în debutul ședinteț Guvernului din 13 aprilie.
Totodată, prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița susține că există majorări nejustificate a salariilor și lipsă de transparență în instituțiile cu autonomie financiară. În context, Gavrilioța le-a cerut organelor de administrare să oprească procesul de majorare a salariilor.
„Rog consilie de administrare, de guvernare a acestor unități cu autonomie financiară să se abțină de la creșterea salariilor și să discutăm în baza unei noi hotărâri de Guvern. Știu că deseori se aplică cea mai înaltă marjă. Ajungem la salarii care nu sunt transperante. Trebuie să trecem de aceste crize cu solidaritate și să avem o remunerare echitabilă atât pentru sectorul public, cât și pentru cel privat”, a precizat premierul.
Gavrilița a mai precizat că la „creșterile nejustificate a salariilor” ar duce o Hotărâre de Guvern din 2002.
„Salariul minim în sectorul privat a crescut la 3 500 de lei. Există anumite reglementări care leagă salariile în anumite instituții publice cu autonomie financiare de acest salariu minim. Eu cred că trebuie să revedem felul în care se calculează. Este o hotărâre de Guvern din 2002 și aceste grile care există cresc în acest an, care este un an dificil, cu crize multiple. În opinia mea acea hotărâre duce la crestarea nejustificată a salariului în anumite autorități publice”, a declarat Natalia Gavrilița.
Șeful Executivului a cerut Ministerului Muncii și Ministerului Finanțelor să revadă hotărârea de Guvern din aprobată în cu 20 de ani în urmă.
Polița de asigurare - Sputnik Moldova, 1920, 13.04.2022
Societate
Mai multe servicii medicale, în polița de asigurare medicală: Ce va fi nou
Fluxul de știri
0