Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: „Silovîe Mașinî” nu va mai implementa proiectul de reabilitare a Termoelectrica

© Sputnik / Mihai CarausAndrei Spînu
Andrei Spînu - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Abonare
Proiectul de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica nu va mai fi implementat de compania rusă „Silovîe Mașinî”.
CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Proiectul de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica a fost sistat de către Guvern. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune. Astfel, compania din Rusia „Silovîe Mașinî” nu va implementa proiectul de reabilitare a blocurilor energetice de la Termoelectrica.
Potrivit vicepremierului, licitația câștigată deja de compania rusă „Silovîe Mașinî”, companie care se află pe lista sancțiunilor occidentale impuse Rusiei, a fost stopată. Decizia a fost luată după ce „au fost făcute publice atrocitățile comise de armata rusă în Ucraina”.
„Pe 18 martie s-a dat răspuns de câștigare a licitației de către acea companie. Decizia pe care a luat-o Guvernul este să nu urmeze această licitație și în perioada următoare vor urma demersurile necesare către Banca Mondială pentru a încheia această licitație complet. Vom vedea în perioada următoare ce putem face ca să reabilităm Termoelectrica”, a spus Andrei Spînu.
Potrivit lui Spînu, subiectul urmează să fie discutat și la Consiliul Suprem de Securitate. Trebuie precizat că subiectul este legat de lucrările de reabilitare a blocurilor Termoelectrica, care sunt foarte vechi, construite încă în anul 1970 anume de această companie. Începând cu anul 2020 a început implementarea unui proiect mai vechi, referitor la reabilitare.
„Sunt trei blocuri și toate au perioadele lor de exploatare. Un bloc a fost reabilitat în 2019 - 2020, cel de-al doilea bloc și-a consumat toate orele și cel de-al treilea bloc mai are timp de aproximativ trei luni de iarnă pentru a consuma orele de exploatare”, a declarat Spînu.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Lavrov: Operațiunea specială a Rusiei este menită să pună capăt dominației SUA
Spînu povestește că sub supravegherea Băncii Mondiale a fost organizată o licitație, la care au participat 11 companii. Potrivit Ministrului, caietul de sarcini a fost elaborat de experți dintre care și de la Banca Mondială. Astfel, după mai multe contestări și modificări la caietul de sarcini la proiectul de reabilitare a aplicat doar un singur consorțiu.
„Acest proiect a fost conceput după principiul de reabilitare a echipamentului deja existent. Din punctul meu de vedere nici nu trebuia să se recurgă la licitație. Era bine să fie contactată compania producătoare a acestui echipament”, a mai spus ministrul Infrastructurii.
Spînu mai spune că la reabilitarea generatorului de la Termoelectrica puteau fi folosite alte metodologii, dar care ar fi costat mult mai scump. La fel, acesta spune că niciuna din cele 11 companii nu au spus care ar fi metodologia pe care ar fi putut să o aplice vreuna din ele și care este costul acestora.
Spînu declară că s-au făcut estimările unor metodologii, iar suma pentru aplicarea lor în practică depășește câteva sute de milioane de dolari în timp ce bugetul acestui proiect era de 13 milioane.
Chiar și așa, marți, 12 aprilie, va fi transmis către Banca Mondială demersul prin care se solicită încheierea acestei licitații și a rezultatelor ei.
Nicu Popescu, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Politică
Autoritățile Moldovei urmează să completeze chestionarul de aderare la UE
Fluxul de știri
0