Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

România are un nou ambasador în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariDrapele ale României și Republicii Moldova
Drapele ale României și Republicii Moldova - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Numirea noilor ambasadori pentru Chișinău și Kiev a intrat în linie dreaptă- audierile parlamentare.
CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Noul ambasador al României la Chișinău este fostul ambasador în Ucraina: Cristian- Leon Țurcanu. Acesta este un diplomat de carieră, activ în cadrul Ambasadelor României la Berlin (2003- 2008), Washington (2008- 2012), Chișinău (2014 -2015, cu statut de prim colaborator).
Între 2016 - 2022 a ocupat dificila misiune de ambasador în Ucraina, fără a obține rezultate notabile cu privire la drepturile minorității românești din Bucovina de Nord, Herța și Bugeac.
În locul său, la Kiev, a fost trimis un alt diplomat de carieră, unul din diplomații cu greutate ai MAE din acest moment: Alexandru Victor Micula.
Acesta a fost ambasadorul României în Argentina și Paraguay (2002- 2007), Danemarca și Islanda (2009-2011) și Ungaria (2011-2016), ocupând și funcțiile de secretar general, subsecretar și secretar de stat în cadrul Ministerului român de Externe. De asemenea, este secretar al Comisiei Dunării și a avut misiuni în cadrul OSCE.
Dacă numirea lui Micula arată dorința României de a avea o prezență diplomatică cu greutate la Kiev în contextul crizei din Ucraina, mutarea lui Țurcanu la Chișinău se fundamentează pe experiența sa în regiune.
Deși Republica Moldova ar trebui să fie de interes strategic pentru România, iar poziția de ambasador la Chișinău ar trebui să fie una de prestigiu, onorată de personalități, mai degrabă decât de ambasadori de carieră, politica externă românească nu a făcut dovada unei politici și unei strategii coerente în relația cu Republica Moldova.
Natalia Gavrilița - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Politică
Premierul va cere Parlamentului prelungirea stării de urgență
Fluxul de știri
0