Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu: Din 1 mai există riscul să nu mai avem gaz de la „Gazprom”

© Sputnik / Alexander GalperinGazprom
Gazprom - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Abonare
Concernul rus „Gazprom” ar putea deconecta Republica Moldova de la gazele naturale chiar din data de 1 mai.
CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. De la 1 mai riscăm să nu mai primim gazele naturale de la concernul rus „Gazprom”. Totuși, moldovenii nu sunt supuși riscului de a nu avea gaz. Precizarea a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune.
Spînu a confirmat că există riscul ca din 1 mai, în baza unei prevederi din contractul încheiat cu „Gazprom”, în Republica Moldova să fie deconectat gazul.

„Există acest risc că de la 1 mai ei să deconecteze gazul în baza acelei prevederi din contract”, a declarat Andrei Spînu.

Spînu a precizat că a trimis doua demersuri în care a întrebat cu text deschise la ce să ne așteptăm din data de 1 mai. La fel, ministrul menționează că se încearcă convocarea unui Consiliu de observatori al „Moldovagaz”.
„Ei insistă pe semnarea acelui acord între Moldovagaz și Gazprom referitor la stingerea datoriilor de 720 de milioane dolari. Dacă se va insista, membrii consiliului nu vor participa la acel Consiliu pentru a asigura cvorumul. Noi considerăm că un astfel de acord poate fi discutat doar în momentul când avem acel audit gata”, a mai spus ministrul.
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Economie
„Moldovagaz” solicită prelungirea perioadei de efectuare a auditului datoriei istorice
Totodată, vicepremierul a precizat că Guvernul are alternative, doar că la un preț mai mare. În acest moment, conform formulei de calcul, Republica Moldova achită 1 160 de dolari pentru o mie de metri cubi. Pe piață prețurile sunt de 1 350 - 1 500 de dolari, iar în ultimele zile prețul a mai scăzut.
„Astfel, pentru luna mai, avem prognoze și mai bune, la modul cum se va comporta piața, dar ce trebuie să înțeleagă toți este că trăim o perioadă de maximă incertitudine. Acest război a creat o stare de incertitudine enormă și nu avem decât să navigăm și sa găsim cele mai bune soluții”, a mai spus Andrei Spînu.
Ministrul a dat asigurări că deși țara va fi deconectată de la livrarea gazelor rusești, agenții economic, dar și consumatorii casnici nu vor rămâne fără gaz.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Internațional
Szijjarto: Ungaria, gata să plătească pentru gazul rusesc în ruble
Fluxul de știri
0