Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

„Moldovagaz” solicită prelungirea perioadei de efectuare a auditului datoriei istorice

© Sputnik / Mihai CarausMoldovagaz
Moldovagaz - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Abonare
Compania „Moldovagaz” solicită concernului rus să prelungească perioada de efectuare a auditului datoriei.
CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. „Moldovagaz” a cerut concernului rus „Gazprom” prelungirea perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditul datoriilor. Despre aceasta a anunțat directorul SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban, pe canalul său de Telegram.

„S.A. „Moldovagaz” a trimis o cerere scrisă către compania „Gazprom” de prelungire a perioadei de valabilitate a acordurilor privind auditarea și semnarea unui acord privind stingerea datoriilor istorice. Conform protocolului din 29 octombrie 2021, acest acord trebuie semnat înainte de 1 mai 2022”, a scris Ceban.

În cadrul unei emisiuni televizate, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a declarat că personal a trimis două demersuri către „Gazprom” în care a întrebat deschis la ce să ne așteptăm din data de 1 mai. Spînu a precizat că există riscul ca din 1 mai să rămânem fără gaz rusesc.
Într-un comentariu pentru Sputnik Moldova, fostul viceprim-ministru, ministru al economiei în Guvernul Ion Sturza, Alexandr Muravschi, a declarat că este vorba despre 444 de milioane - datorie formată din 2011 și până în prezent. Astfel, practic jumătate sunt datoriile sectorului termo-energetic, susține Muravschi, care au folosit gaz pentru a produce căldură.
„Este vorba despre 444 de milioane. Practic jumătate sunt datoriile sectorului termo-energetic, care au folosit gaz pentru a produce căldură. Care nu au primit plată de la o parte a populației, din partea organizațiilor bugetare, cum ar fi grădinițe, școli. N-au plătit Moldovagaz și Moldovagaz nu a avut bani pentru a plăti Gazpromului”, a explicat fostul viceprim-ministru.
Potrivit interlocutorului, jumătate din datoria la gaz este a Termoelectrica, care este o întreprindere de stat. Din acest motiv, Guvernul trebuie să își asume aceste datorii.
Газовая конфорка - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Internațional
Szijjarto: Ungaria, gata să plătească pentru gazul rusesc în ruble
Fluxul de știri
0