Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputații BCS, nemulțumiți de interzicerea panglicii „Sfântul Gheorghe”: Au sesizat CC

© Sputnik / Mihai CarausКонституционный суд Молдавии
Конституционный суд Молдавии - Sputnik Moldova, 1920, 12.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Socialiștii au depus o nouă sesizare la Curtea Constituțională. Sunt nemulțumiți de interzicerea panglicii „Sf. Gheorghe”.
CHIȘINĂU, 12 apr - Sputnik. Deputații fracțiunii Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constituționalitatea unor amendamente la Codul Contravențional, votate în ședința de joi, 7 aprilie.
Este vorba în special de completarea articolului 365 din Codul Contravențional, prin care se interzice purtarea și păstrarea unor semne și simboluri printre care și panglica „Sf.Gheorghe”.
„Socialiștii au menționat faptul că deputații din majoritatea parlamentară au completat articolul 365 „Încălcarea drepturilor cetățenilor prin răspândirea atributelor și simbolurilor general cunoscute ce sunt utilizate în contextul unor acțiuni de agresiune militară, crime de război și crime împotriva umanității, precum și a propagandei sau glorificării acestor acțiuni” cu o listă în care au fost incluse panglica Sf. Gheorghe, alte semne și simboluri, inclusiv „litere” și „cifre”. Totodată, au interzis purtarea și păstrarea acestora”, este precizat într-un comunicat de presă emis de socialiști.
Aleșii poporului sunt de părere că amendamentele aprobate sunt ilegale și intră în contradicție cu articolul 32 al Constituției Republicii Moldova care garantează libertatea opiniei și a exprimării cetățenilor.
La fel, socialiștii cred că legea votată contravine doctrinei internaționale și practicii instanțelor europene, precum și unui șir de acte fundamentale în domeniul drepturilor omului cum ar fi Declarația Universală a Drepturilor Omului și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.
Astfel, deputații din fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor solicită Înaltei Curți să declare neconstituțional amendamentul aprobat.
Lilian Carp - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Politică
Legea care interzice panglica „Sfântul Gheorghe” ar putea intră în vigoare până la 9 mai
Fluxul de știri
0