Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Mass-media: Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO în această vară

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaНАТО в Брюсселе
НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Abonare
Times: Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO în această vară
Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO în această vară, scrie ziarul britanic Times, citând surse.
Potrivit unor oficiali americani anonimi, apartenența celor două țări la Alianță a devenit „un subiect de conversație și numeroase întâlniri” la discuțiile dintre miniștrii de externe ai NATO.
Se așteaptă ca Finlanda să aplice în iunie, urmată de Suedia.
Diplomații europeni intervievați de ziar au declarat că ambele țări vor extinde capacitățile NATO, în special în domeniul strângerii de informații și ca parte a întăririi forțelor aeriene. Potrivit unuia dintre diplomați, Suedia și Finlanda vor fi „adevărați jucători” în Bloc.
Anterior, purtătorul de cuvânt al președintelui rus, Dmitri Peskov, a declarat că nu consideră intrarea Suediei și Finlandei în NATO o amenințare existențială pentru Rusia. Finlanda și Suedia au început să vorbească despre posibilitatea renunțării la neutralitatea lor pe termen lung și aderării la NATO pe fundalul operațiunii militare rusești în Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a menționat că Alianța ar fi bucuroasă să vadă Finlanda și Suedia în rândurile sale și să le ofere oportunitatea de a se alătura rapid. NATO se așteaptă ca Suedia și Finlanda să ia propriile decizii cu privire la posibila aderare în următoarele „luni și săptămâni”, a declarat anterior reprezentantul permanent al SUA la NATO, Julianne Smith. Ea a adăugat că statele vor saluta decizia acestor țări de a se alătura.
imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 10.04.2022
Internațional
În Germania a fost numită perioada minimă în care va exista o dependență de gazul rusesc
Fluxul de știri
0