Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Financial Times a evaluat perspectiva „morții” dolarului

© Sputnik / Mihai Carausdolari
dolari - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
FT: transformarea dolarului american în armă ar putea submina moneda și ar putea sparge sistemul financiar
Transformarea dolarului într-o armă ar putea submina moneda SUA și ar putea scinda sistemul financiar internațional, scrie Financial Times.
Observatorii FT, citați de RIA Novosti, au remarcat că sancțiunile care au înghețat rezervele valutare ale Rusiei au creat un stimulent pentru multe țări să ocolească dolarul.
„Prin transformarea deschisă în armă a dolarului în acest fel, SUA și aliații lor riscă să provoace o lovitură de răspuns care ar putea submina moneda SUA și ar putea împărți sistemul financiar internațional în blocuri concurente, ceea ce ar putea înrăutăți situația pentru toate părțile”, se spune în articol.
Autorii materialului au subliniat absența unei coaliții globale care să condamne operațiunea specială rusă în Ucraina, subliniind că există doar blocul occidental. Acest lucru, cred ei, ar putea avea implicații importante pentru viitorul finanțelor internaționale. Se subliniază că sancțiunile împotriva Moscovei nu au fost susținute de China, Brazilia, Africa de Sud și Mexic.
„Moartea dolarului a fost prezisă de nenumărate ori în trecut, dar moneda SUA a continuat să-și mențină pozițiile. <…> Dar dacă se va observa o renunțare constantă față de dolar în următorii ani, atunci sancțiunile împotriva Băncii Centrale Ruse pot a devenit nu un mod îndrăzneț, nou de a pune presiune asupra adversarului, ci momentul în care dominația dolarului începe să scadă, ca un „Canal financiar de Suez”, au concluzionat observatorii.
Pe 24 februarie, Rusia a lansat o operațiune militară în Ucraina. Ca răspuns, țările occidentale au anunțat sancțiuni pe scară largă împotriva Moscovei, în primul rând în sectorul bancar și furnizarea de produse de înaltă tehnologie. Unele branduri celebre au anunțat că își vor înceta operațiunile în țară.
Kremlinul a calificat aceste măsuri un război economic fără precedent. Autoritățile și-au subliniat disponibilitatea pentru o astfel de desfășurare a evenimentelor și au asigurat că vor continua să își îndeplinească obligațiile sociale. Banca Centrală a Rusiei ia măsuri pentru stabilizarea situaţiei de pe piaţa valutară. Autoritățile au anunțat și transferul în ruble a plăților pentru livrările de gaz către țările neprietenoase. În plus, guvernul a pregătit un plan de contracarare a măsurilor restrictive, care include aproximativ o sută de inițiative. Suma finanțării sale va fi de aproximativ un trilion de ruble.
НАТО в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 11.04.2022
Internațional
Mass-media: Suedia și Finlanda intenționează să adere la NATO în această vară
Fluxul de știri
0