Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Prețurile la alimente au atins în martie cel mai mare nivel din istorie

© Pixabay / FotoshopTofsAlimente sănătoase
Alimente sănătoase - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2022
Abonare
Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) anunță un nou record al prețurilor mondiale la alimente în luna martie.
BRUXELLES, 9 apr – Sputnik, Daniela Porovăț. Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) avertizează că prețurile mondiale la alimente au atins un record istoric în luna martie pentru că Ucraina și Rusia sunt mari exportatori de produse alimentare de bază, iar producția agricolă a fost afectată de conflict, ceea ce a dus la creșterea prețurilor. Aproximativ 30% din grâul mondial provine din Ucraina și Rusia.
Prețurile mondiale ale produselor alimentare de bază au înregistrat un salt semnificativ în luna martie, atingând cele mai ridicate niveluri din istorie, în condițiile în care conflictul din regiunea Mării Negre a propagat șocurile pe piețele cerealelor de bază și ale uleiurilor vegetale, a anunțat astăzi Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).
Indicele FAO al prețurilor la alimente a înregistrat o medie de 159,3 puncte în martie, în creștere cu 12,6% față de februarie, când atinsese deja cel mai ridicat nivel de la crearea sa în 1990. Indicele urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale ale unui coș de produse alimentare de bază comercializate în mod obișnuit. Cel mai recent nivel al indicelui a fost cu 33,6 la sută mai mare decât în martie 2021.
Indicele FAO al prețurilor la cereale a fost cu 17,1 la sută mai mare în martie decât în februarie, determinat de creșterile mari ale prețurilor la grâu și la toate cerealele grosiere.
În ultimii trei ani, Federația Rusă și Ucraina, împreună, au reprezentat aproximativ 30 la sută și, respectiv, 20 la sută din exporturile mondiale de grâu și porumb. Prețurile mondiale ale grâului au urcat cu 19,7 la sută în cursul lunii, exacerbate de îngrijorările legate de condițiile de recoltă din Statele Unite ale Americii.
Între timp, prețurile porumbului au înregistrat o creștere de 19,1 la sută de la o lună la alta, atingând un nivel record, alături de cele ale orzului și sorgului. Tendințele contrastante între diferitele origini și calități au făcut ca valoarea din martie a indicelui FAO al prețului orezului să nu se modifice prea mult față de februarie, fiind astfel încă cu 10 procente sub nivelul său din anul precedent.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a crescut cu 23,2%, determinat de cotațiile mai mari ale uleiului din semințe de floarea-soarelui, al cărui principal exportator mondial este Ucraina. Prețurile la uleiul de palmier, soia și rapiță au crescut, de asemenea, în mod semnificativ, ca urmare a majorării prețurilor la uleiul de floarea-soarelui și a creșterii prețurilor la țiței, prețurile la uleiul de soia fiind susținute și mai mult de îngrijorările legate de reducerea exporturilor din America de Sud.
Mariupol - Sputnik Moldova, 1920, 08.04.2022
Editoriale
„Instructorul politic minte”: metodele lui Goebbels sunt încă solicitate de Occident
Fluxul de știri
0