Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Nu ne vom conforma: Găgăuzia nu va respecta restricțiile la panglica Sfântul Gheorghe

© Sputnik / Mihai CarausGagauziya
Gagauziya - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2022
Abonare
Inițiativa formațiunii de guvernământ PAS care interzice purtarea panglicii Sfântul Gheorghe a provocat o reacție aprinsă în sânul deputaților din Adunarea Populară din Găgăuzia.
COMRAT, 9 apr – Sputnik. La recenta ședință a Adunării Populare, mulți deputați au venit cu panglica Sfântul Gheorghe.

“Panglica Sfântul Gheorghe este simbolul Victoriei din 9 mai. În curând vine această sărbătoare, pe care noi o vom marca. Bunelul meu și fratele meu au luptat. Aceasta este victoria de care toți trebuie să-și amintească. Nu înțeleg cum a putut să le treacă prin cap oamenilor să adopta o astfel de lege. Nu pot avea o altă părere, sunt împotriva acestei legi”, a declarat deputatul Svetlana Diuvenjî.

© Photo : пресс-служба Народного собранияMembru al parlamentului de la Comrat Svetlana Diuvenjî
Для гагаузов Георгиевская ленточка и День Победы являются синонимами, говорит депутат регионального парламента Светлана Дювенжи - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2022
Membru al parlamentului de la Comrat Svetlana Diuvenjî
“Eu, ca fost militar și participant la acțiunile militare, consider că acesta este simbolul buneilor noștri, a taților noștri. Și să-l interzici este o prostie”, spune Ivan Caraja.
© Photo : пресс-служба Народного собранияIvan Caraja
Бывший военный Иван Каража назвал запрет георгиевской ленточки глупостью - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2022
Ivan Caraja
Unii dintre membrii parlamentului locale de la Comrat au spus că amenzile nu-i vor face să-și schimbe părerea.
“Nu ne vom conforma acestei interdicții. Noi locuim într-o țară democratică și suntem liberi să alegem ce simboluri să purtăm. Panglica Sfântul Gheorghe este simbolul Victoriei în Marele Război pentru Apărarea Patriei. Nu există nicio explicație logică pentru această interdicție”, a menționat Ivan Dimitroglo.
© Photo : пресс-служба Народного собранияIvan Dimitroglo
Иван Димитрогло заявил, что Гагаузия не подчинится запрету георгиевской ленточки - Sputnik Moldova, 1920, 09.04.2022
Ivan Dimitroglo
Și oamenii din Comrat chestionați în stradă condamnă decizia autorităților țării.
“Moldova încearcă pe toate căile să șteargă memoria războiului, a victimelor, a celor morți. Să te pronunți împotriva acestei panglici este, pur și simplu, o blasfemie. Eu cred că această declarație va provoca proteste aprinse și nemulțumiri”, spune un locuitor al Comratului.
“Ei nu au dreptul să ne interzică ceva. Noi dorim și oricum o voim purta”, a spus o trecătoare.
Deputații PAS au venit cu inițiativa legislativă ca pentru răspândirea și purtarea acestui simbol să se aplice sancțiuni.
Amendamentul votat în a doua lectură în legislativ prevede penalități sub formă de amenzi pentru cei care vor utiliza simbolurile agresiunii militare sau crimelor de război. Unul din autorii proiectului, deputatul PAS, Lilian Carp a explicat că sancțiunile vizează folosirea steagurilor și panglicii bicolore negru-portocalie, cunoscută ca panglica „Sfântului Gheorghe”, inclusiv elemente grafice folosite de armata rusă în Ucraina.
După intrarea în vigoare a legii, poliția va putea aplica amenzi de la 4 500 de lei până la 9 000 de lei pentru persoane fizice sau muncă neremunerată în folosul comunității și de 30 la 60 de ore. Persoanele cu funcții de răspundee riscă o amendă de 180 la 360 de unități convenționale, iar persoanelor juridice de la 360 la 600 de unități convenționale.
Noua decorație pentru ofițerii armatei ruse - Ordinul Sfântul Gheorghe, care trebuia purtat pe o panglică de mătase cu dungi, vopsită în trei dungi negre și două portocalii, a fost înființat în 1769 de Ecaterina a II-a. Aceasta a mai fost numită Panglica Sf. Gheorghe. În prezent este folosit ca element al drapelelor de luptă ale unităților de gardă din Federația Rusă.
Șala de ședințe a Parlamentului RM - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
Panglica Sfântului Gheorghe, interzisă în Republica Moldova
Fluxul de știri
0