Guvernanții moldoveni se declară gata să renunțe la gazul rusesc
© Sputnik / Mihai CarausАндрей Спыну
© Sputnik / Mihai Caraus
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a declarat la un post local de televiziune că Republica Moldova ar putea să renunțe la gazul rusesc, dacă nu se va ajunge la o înțelegere în chestiunea datoriei istorice a Moldogaz către Gazprom.
Spânu a făcut această declarație pornind de la faptul că în data de 1 mai expiră termenul în care Moldovagaz și Gazprom urmau să identifice o soluție la datoria istorică a distribuitorului moldovean de gaze naturale față de concernul rus.
„Noi nu ne asumăm acea datorie fără un audit. Noi trebuie să înțelegem că suntem într-o situație cu extrem de multă incertitudine, în mod special, după începerea războiului din Ucraina. Or, noi înțelegem că modul în care se comportă decidenții din Federația Rusă, nimeni nu are să știe exact ce vor face. Din perspectiva securității energetice după 1 mai nu există riscul să fim deconectați de la gaz sau de la energia electrică. Chiar dacă Gazprom va decide să rezilieze contractul, noi vom avea de unde achiziționa gaz și energie electrică la prețul de piață. Noi acum încercăm să găsim cea mai ieftină alternativă. Avem mai multe opțiuni pe masă, eu am trimis o scrisoare ca Gazprom să spună foarte clar ce au de gând să facă cu contractul să îl rezilieze sau să îl continue. Din păcate nu este un răspuns și noi ne pregătim de achiziții”, a declarat ministrul moldovean al Infrastructurii.
Spînu a admis că prețul de piața al gazului, dar și cel al energiei electrice, ar putea fi mai mare decât cel pe care astăzi Republica Moldova îl achită pentru gazul livrat de Gazprom.
“Dacă vom ajunge să plătim și energia electrică și gazul la prețul de pe piață, probabil acesta va fi prețul independenței adevărate a Republicii Moldova. Eu înțeleg că va fi complicat, greu, nu este o situație ușoară, dar dacă vom ajunge acolo, voi fi primul care va ieși și voi spune că asta este ceea ce trebuie să facem. În mod special, după ce am văzut teroarea din Bucea, Irpin sau din alte regiuni ale Ucrainei, noi nu mai putem fi ținuți în clește atât timp și eu sper că noi ca societate avem acea maturitate ca să putem depăși această situație. Va trebui să economisim, va trebui să renunțăm la anumite lucruri ca să trecem peste această criză energetică, dar probabil a venit timpul”, a menționat Spânu.
În luna octombrie 2021 Chișinăul a ajuns la o înțelegere cu „Gazprom” în privința prelungirii contractului de livrare a gazelor naturale, însă una dintre condiții a fost efectuarea în 2022 a auditului datoriei companiei „Moldovagaz”. Autoritățile moldovene au anunțat pe 27 ianuarie o licitație pentru selectarea unei companii care va efectua auditul. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat ulterior că efectuarea auditului în termenul convenit de părți nu este posibilă inclusiv din cauza situației din Ucraina. Potrivit lui, companiile care ar fi putut oferi acest serviciu au refuzat să dea curs invitației Chișinăului. Demnitarul a admis că din această cauză livrarea gazelor în Moldova ar putea fi sistată.