Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova, 1920
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Legea privind stocarea gazelor pentru cel puțin două luni, votată în prima lectură

© AP Photo / Aurel Obrejagaz
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Legea ce prevede stocarea de gaze naturale pentru cel puțin două luni, votată în prima lectură
CHIȘINĂU, 7 apr - Sputnik. Proiectul de modificare a Legii cu privire la gazele naturale, Legii cu privire la energetică, Codului penal a fost aprobat, astăzi, în prima lectură.
Proiectul asigură transpunerea în legislația națională a regulamentelor UE cu privire la integritatea și transparența pieței angro de energie și stabilirea unui cod al rețelei privind tarifele armonizate pentru transportul gazelor.
Scopul principal al proiectului este de a asigura cadrul normativ necesar pentru o gestionare eficace a unor eventuale situații excepționale în sectorul gazelor naturale și atenuarea consecințelor acestora.
Proiectul prevede clarificarea sarcinilor și atribuțiilor autorităților implicate în gestionarea situațiilor excepționale în sectorul gazelor naturale.
De asemenea, se instituie cadrul juridic necesar pentru asigurarea transparenței pe piața angro a gazelor naturale, pentru a se exclude abuzurile sau acțiunile de manipulare. Totodată, se exclude echivocul în interpretare în legătură cu acțiunile ce pot fi considerate drept manipulare a pieței, în legătură cu obligațiile care revin participanților la piața gazelor naturale, care dețin informații privilegiate.
În aceeași ordine de idei, proiectul propune introducerea în legislația penală a două infracțiuni economice noi: manipularea pe piața gazelor naturale și utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate pe piața gazelor naturale.
Parlament - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Politică
„Legea dezinformării”, votată cu scandal în prima lectură: Ce prevede
Agenției Naționale de Reglementare în Energetică îi vor fi atribuite mijloacele necesare pentru a interveni în mod prompt pentru prevenirea și contracararea acțiunilor de manipulare a pieței și de abuz.
În lege va fi stabilit clar că Guvernul este responsabil de asigurarea securității energetice a statului, inclusiv a sectorului aprovizionării cu gaze naturale.
În proiect este reglementată obligativitatea furnizorului de ultima opțiune de a stoca, în una din țările vecine, rezerve de gaze naturale, într-un volum suficient pentru o perioadă de două luni de iarnă. În caz contrar vor fi pasibili sancționării. Un articol aparte este dedicat activității de trading.
Implementarea proiectului de modificare a Legii cu privire la gazele naturale va avea impact benefic inclusiv asupra consumatorilor finali de gaze naturale, atât pe termen mediu, cât și pe termen lung, consideră autorii inițiativei legislative.
Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a subliniat importanța proiectului pentru asigurarea securității energetice a Republici Moldova și a cerut pregătirea minuțioasă a acestuia pentru aprobare în lectura a doua.
refugiați ucraineni, imagine simbol - Sputnik Moldova, 1920, 07.04.2022
Operațiunea militară din Ucraina
500 de refugiați aflați în Moldova vor fi preluați de Letonia: Primii 30 pleacă astăzi
Fluxul de știri
0