Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Vasențov, despre aniversarea a 30-a a relațiilor diplomatice moldo-ruse

© Sputnik / Mihai CarausOleg Vasențov
Oleg Vasențov - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Abonare
Ambasadorul Rusiei în Moldova a declarat într-un interviu oferit cu ocazia aniversării a 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice că popoarele celor două țări sunt legate prin veacuri de prietenie și cooperare.
CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Timp de 30 de ani lumea a suferit transformări semnificative, dar neschimbate rămân principiile pe care s-au clădit relațiile dintre Rusia și Moldova – respectul reciproc și cooperarea multilaterală în interesul ambelor țări – sunt declarații făcute de ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, Oleg Vasențov, citat de TASS.
Miercuri, 6 aprilie, se împlinesc 30 de ani din ziua stabilirii relațiilor diplomatice dintre Rusia și Moldova.
„Trei decenii nu e puțin, lumea în acest timp a suferit transformări semnificative atât în dimensiune interstatală, cât și regională și globală. Însă în această lume dinamică au rămas neschimbate principiile pe care s-au clădit relațiile dintre Rusia și Moldova: respectul reciproc, cooperarea multilaterală în interesul ambelor țări”, a declarat Oleg Vasențov.

Date jubiliare în anul 2022

Șeful misiunii diplomatice ruse la Chișinău a subliniat că în 2022 se împlinesc mai multe date jubiliare legate de dezvoltarea relațiilor diplomatice dintre țările noastre. În iunie 1992 și-a început activitatea Ambasada Federației Ruse la Chișinău, iar pe 16 octombrie a fost inaugurată Ambasada Republicii Moldova la Moscova.
„Este o ocazie bună pentru a menționa și munca diplomaților profesioniști care acum 30 de ani au organizat practic de la zero activitatea reprezentanțelor diplomatice”, a declarat ambasadorul.
O altă dată este împlinirea a 30 de ani de la înființarea misiunii de pacificare de la Nistru, care își desfășoară activitatea în conformitate cu Acordul privind principiile de reglementare pașnică a conflictului din Regiunea Transnistreană a Republicii Moldova din 21 iulie 1992, a subliniat Vasențov. El a dat o apreciere înaltă activității misiunii și a remarcat faptul că în cei 30 de ani nu s-a mai auzit nicio împușcătură.
Centrul Rus de Ştiință şi Cultură - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Moldova și Rusia
O expoziție dedicată relațiilor diplomatice moldo-ruse va fi inaugurată la Chișinău
Potrivit lui Vasențov, Moldova și Rusia sunt legate prin veacuri de prietenie și cooperare. El a mai spus că azi zeci de mii de etnici ruși locuiesc în Moldova, la fel cum alte zeci de mii de moldoveni locuiesc și muncesc în Rusia, păstrându-și atât unii, cât și alții, identitatea național-culturală. Un rol aparte în relațiile bilaterale, potrivit diplomatului, îi revine diasporei țărilor noastre.

Relațiile economice și comerciale dintre Rusia și Moldova

În opinia ambasadorului rus, componenta economică și comercială este una de mare importanță în relațiile moldo-ruse: la cooperarea în domeniul energeticii se adaogă și interacțiunea cu o istorie bogată în sectorul comerțului exterior, pe piața rusă fiind exportate o serie largă de produse moldovenești. Comerțul bilateral a culminat în anul 2012, atingând cifra de 655 de milioane de dolari. Criza care a intervenit în relațiile comerciale bilaterale în anul 2014 a redus substanțial acest indicator.
Totodată, diplomatul a ținut să sublinieze faptul că în cooperarea dintre țările noastre apar noi și noi oportunități, atestate de experții în domeniu, iar acestea reprezintă premise importante pentru refacerea și creșterea potențialului economic și comercial. În acest sens un rol important îi revine comisiei interguvernamentale moldo-ruse pentru cooperare economică în conformitate cu înțelegerile la care părțile au ajuns în cadrul vizitei efectuate recent la Moscova de către șeful diplomației de la Chișinău, Nicu Popescu. Vasențov a subliniat de asemenea și potențialul în relațiile comerciale bilaterale care se profilează ca rezultat al discuțiilor de la Moscova dintre Nicu Popescu și ministrul rus la Agriculturii, Dmitri Patrușev.

Despre evenimentele din Ucraina

Fiind întrebat care este, în opinia lui, cauza crizei din Ucraina, diplomatul a spus: „Încurajarea de către Occidentul colectiv, de către blocul NATO și în primul rând de către Washington a ambițiilor nucleare ale actualului regim ucrainean, tendința nedisimulată a Kievului de a purcede la construcția deschisă a armei nucleare a mijloacelor de lansare a acesteia pe fundalul cursului politic militarist și antirusesc și a retoricii naziste sunt cauzele acestei crize de proporții atotcuprinzătoare, iar Europa nu a mai cunoscut ceva similar de pe timpul bombardamentelor NATO asupra Iugoslaviei”.
Moldova-Rusia - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Politică
Se împlinesc 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice între Moldova și Rusia
„Încercările insistente ale Rusiei de a sensibiliza Occidentul n-au dat niciun rezultat. Toate propunerile ruse privind garanțiile de securitate au fost respinse, iar disponibilitatea de mișcare către compromis a fost percepută ca o manifestare a slăbiciunii. Este evident că Occidentul colectiv încă de pe atunci, când aveau loc consultații politice, a decis tot ce îl privește”, a mai spus Vasențov.
Asta rezultă, potrivit diplomatului, inclusiv din sancțiunile de proporții, bine coordonate, declanșate momentan după începutul operațiunii speciale în Ucraina, din avalanșa de rusofobie, persecuțiile în baza apartenenței naționale, care în aceste zile au loc în țările occidentale care fie că sunt ignorate, fie, adesea, încurajate de autorități.
Fluxul de știri
0