Moldova și Rusia
Sputnik Moldova vă prezintă informații și analize despre dezvoltarea relațiilor bilaterale pe agenda autorităților din Rusia și Moldova

Consiliul Federației din Rusia salută pragmatismul Moldovei în relațiile bilaterale

© Sputnik / Miroslav RotariGrigori Karasin
Grigori Karasin - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Abonare
Reprezentanții Consiliului Federației salută intenția Moldovei de a construi relații pragmatice cu Rusia
CHIȘINĂU, 6 apr – Sputnik. Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Rusia, aflăm dintr-un comunicat publicat pe pagina Consiliului Federației din Rusia.
Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației, Grigori Karasin, a avut miercuri o întâlnire cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Lilian Darie. La întâlnire a participat și vicepreședintele Comitetului, Farit Muhametșin.
Grigori Karasin a menționat că luna aceasta se fac 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Federația Rusă și Republica Moldova.
„În ultima vreme între țările noastre poate fi observată o înviorare a dialogului politic bilateral. În noiembrie 2021 s-a aflat într-o vizită de lucru la Moscova vicepremierul, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu. La Chișinău în februarie 2022 a avut loc o întrevedere a secretarului Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene a Moldovei, Ruslan Bolbocean, cu viceministrul rus al Afacerilor Externe, Andrei Rudenko”, a spus Karasin.
Премьер-министр Венгрии Виктор Орбан - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Internațional
Victor Orban l-a invitat pe Vladimir Putin în Ungaria pentru a purta negocieri
Faptul că Moldova ezită să adere la sancțiunile antirusești este apreciat pozitiv la Moscova, a subliniat demnitarul rus. Totodată, Grigori Karasin s-a arătat îngrijorat de acțiunile autorităților moldovene, care au luat decizia să blocheze unele mijloace de informare în masă de limbă rusă, inclusiv agenția de știri „Sputnik Moldova”. El și-a exprimat nedumerirea în legătură cu faptul că în preajma ambasadei ruse la Chișinău au loc mitinguri cu utilizarea de lozinci sfidătoare în timp ce în țară este stare de urgență.
Grigori Karasin a menționat că în Rusia este urmărită îndeaproape situația limbii ruse în Moldova și a exprimat speranța că drepturile vorbitorilor de rusă de a-și vorbi limba vor fi respectate în deplină măsură de autorități.
A fost remarcată și pauza mare în activitatea grupurilor interparlamentare de prietenie. Acest gol trebuie să fie umplut. Reprezentanții Consiliului Federației sunt gata pentru consultațiile necesare în acest sens, a spus Președintele Comitetului pentru afaceri internaționale din cadrul Consiliului Federației.
În opinia lui Lilian Darie, ambele părți urmează să lucreze asupra unui dialog politic bilateral dinamic. Ambasadorul a pledat, de asemenea, pentru activizarea relațiilor interparlamentare. Lilian Darie a declarat că Republica Moldova este interesată să-și continue participarea la activitatea Comunității Statelor Independente și la Adunarea Interparlamentară CSI.
În cadrul discuției Grigori Karasin și Lilian Darie au abordat perspectivele dezvoltării relațiilor moldo-ruse, inclusiv în sfera economică și comercială, dar și situația din Ucraina.
Oleg Vasențov - Sputnik Moldova, 1920, 06.04.2022
Moldova și Rusia
Vasențov, despre aniversarea a 30-a a relațiilor diplomatice moldo-ruse
Fluxul de știri
0