Валюта - Sputnik Moldova, 1920
Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Compania americană Black Sea Oil and Gas bagă România în tribunal

© AP Photo / Charlie NeibergallМолоток судьи
Молоток судьи  - Sputnik Moldova, 1920, 05.04.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
România a fost notificată de compania americană Black Sea Oil and Gas – de la care se așteptau primele gaze noi din Marea Neagră în această vară – asupra intenției de declanșare a unui proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, susțin surse apropiate.
BUCUREȘTI, 5 apr – Sputnik, Georgiana Arsene. Statul român a fost notificat de către compania americană Black Sea Oil and Gas despre intenția de a declanșa un proces de arbitraj internațional la Curtea de la Paris, spun surse apropiate situației. Este compania de la care România așteaptă primele gaze noi din Marea Neagră în vara lui 2022.
Săptămâna trecută, notificarea a fost trimisă Agenției Naționale de Resurse Minerale – ANRM. Această agenție reprezintă România în acordurile petroliere încheiate cu companiile.
Mișcarea celor de la BSOG nu este deloc surprinzătoare, și trebuie să ne uităm în trecut, scrie economica.net.
Publicația economică românească amintește că în luna februarie a anului 2019, BSOG, companie controlată de giganticul fond american de investiții Carlyle, a anunțat decizia finală de investiție pentru Proiectul de Dezvoltare Gaze Naturale Midia (proiectul MGD), localizat în zona românească a Mării Negre.
Americanii au spus că aici vor investi 400 de milioane de dolari.
Compania anunțase, atunci, că decizia finală de investiţie a fost luată cu bună-credinţă, pornind de la premisa că BSOG şi partenerii săi de concesiune vor reuşi restabilirea tuturor drepturilor acestora, în sensul eliminării oricăror taxe şi contribuţii suplimentare recent introduse, precum şi a oricăror restricţii privind libera circulaţie a gaze lor pe o piaţă deplin liberalizată, conform legislaţiei europene.
„Acestea sunt necesare, atât pentru a face proiectul MGD o investiţie viabilă, cât şi pentru a încuraja viitoarele proiecte de dezvoltare a gazelor naturale din Marea Neagră”, spunea compania.
În urmă cu 3 ani, compania spera ca în 2021 OUG 114 să fie uitată, adăugând că impozitul suplimentar îi afectează foarte mult și se aștepta, astfel, ca taxele suplimentare să fie anulate.
Mai precis, BSOG se referea la legea offshore. Compania americană a precizat, după ce a luat decizia de investiție, că vor lucra pentru a scoate gazele dar, dacă la momentul exploatării comerciale, legea offshore cu acele prevederi este încă în vigoare, compania nu exclude procese cu statul român
Legea offshore nu s-a modificat.
Ca atare, BSOG a dat curs avertismentului lansat cu ani în urmă și anunță statul că urmează un arbitraj internațional, pentru că momentul exploatării se apropie, dar legea nu a fost schimbată.
Conform surselor economica.net, o primă discuție a avut loc la ANRM, iar americanii spun că dacă legea offshore se va schimba până când se vor scoate primele gaze și vor rămâne condițiile anterioare ei, vor renunța la acțiunea împotriva României.
Mark Beacom a declarat, în urmă cu o săptămână, că BSOG va începe extracția gazelor naturale în al doilea trimestru al lui 2022, mai târziu decât se preconiza.
Se estimează că BSOG va extrage un miliard de metri cubi de gaze din zăcământul din Marea Neagră, timp de zece ani.
Глава Молдовагаз Вадим Чебан - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Economie
Moldova achită consumul curent de gaze rusești în dolari
Fluxul de știri
0