Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Vučić și partidul său conduc în alegerile din Serbia

© REUTERS / ANTONIO BRONICAleksandar Vucic
Aleksandar Vucic - Sputnik Moldova, 1920, 04.04.2022
Abonare
Președintele Vučić și partidul său conduc în alegerile din Serbia după numărarea a 90% din voturi.
CHIȘINĂU, 4 apr – Sputnik. Actualul președinte al Serbiei, Aleksandar Vučić, și Partidul Progresist Sârb de guvernământ conduc în alegerile pentru șeful statului și pentru Parlamentul țării. Acest lucru îl confirmă datele preliminare ale Comisiei Electorale Republicane.
Pe 3 aprilie, în Serbia au fost organizate alegeri prezidențiale, alegeri anticipate pentru parlamentul țării, care numără 250 de deputați, precum și alegeri pentru administrația locală în orașele Belgrad, Bor și alte vreo zece municipii.
Peste 6,5 milioane de sârbi au dreptul de vot. Votarea a început la 7:00 ora locală (8:00 ora Chișinăului) și au durat până la 20:00. Votul s-a desfășurat la peste 8.000 de secții de votare din țară și 77 din străinătate.
Potrivit Comisiei Electorale Republicane, după procesarea a aproximativ 90% din buletine de vot, Vučić obține 59,26% din voturi. Cel mai apropiat rival al său, Zdravko Ponosh, obține 17,76% din voturi, în timp ce restul candidaților - mai puțin de 5%. În noaptea de duminică spre luni, liderul sârb a și marcat deja, într-un cerc restrâns, victoria în alegeri.
Potrivit acelorași date, blocul politic „Aleksandr Vučić - Împreună putem face totul” a câștigat 43,38% din voturi la alegerile pentru Parlament, „Ivica Dacic - prim-ministrul Serbiei” - 11,67%, „Marinika Tepich – Uniunea pentru Victoria Serbiei" - 13,13%, "Dr. Milos Jovanovic - Speranța pentru Serbia" - 5,29%, bariera de trei procente este trecută și de „Milica Dzhurdzhevich-Stamenkovski - Partidul Sârb Zavetniki”, eco-activiștii „Trebuie – Nebojsa Zelenovic” și de cei din dreapta de la „Dveri – POKS”.
Comisia Electorală Republicană din Serbia a înregistrat anterior 19 blocuri electorale - partide politice și coaliții - care candidează pentru 250 de locuri în Parlament.
Ca să acceadă în Parlamentu, acestea trebuiau să depășească pragul de 3%. Opt candidați au candidat pentur fotoliul prezidențial, fiecare dintre aceștia fiind susținut de unul sau mai multe blocuri electorale.
Fluxul de știri
0