Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Dodon salută decizia lui Sandu de a nu adera la sancțiuni împotriva Rusiei

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Dodon și Maia Sandu
Igor Dodon și Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2022
Abonare
Fostul șef al țării și-a exprimat sprijinul față de poziția actualului președinte al Republicii Moldova privind nealinierea la sancțiunile anti-rusești.
CHIȘINĂU, 2 apr – Sputnik. Fostul președinte de țară Igor Dodon a „salut decizia președintelui Republicii Moldova Maia Sandu de a nu adera la sancțiunile împotriva Rusiei și de a menține neutralitatea”. Despre aceasta Dodon a scris sâmbătă pe canalul său Telegram.
„Acest lucru ne va permite să evităm includerea de către Federația Rusă a țării noastre în lista statelor neprietenoase și să evităm contra-măsurile economice dure”, a spus Dodon.
Cu o zi înainte, Sandu a acordat un interviu pentru Radio Europa Liberă. La întrebarea jurnalistului dacă "Kievul a lăsat să se înțeleagă că e supărat Republica Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor", Sandu a răspuns:
„Kievul, de asemenea, permite gazele naturale să treacă în continuare pe teritoriul său înspre Uniunea Europeană. Sigur că trebuie să facem totul ca acest război să se oprească, dar sunt anumite lucruri pe care suntem obligați să le asigurăm cetățenilor noștri. Să lăsăm țara fără resurse energetice, să vedem aici o destabilizare a situației nu ar ajuta pe nimeni, nici Republica Moldova, nici Ucraina și nici partenerii din Occident”, a declarat Sandu.
Parlamentul european - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2022
Politică
Sandu s-a ales cu un nou răspuns „tipic european” din partea unui grup de eurodeputați
În cadrul aceluiași interviu, Maia Sandu a remarcat că Moldova depinde în mod semnificativ de exportul de resurse energetice din Rusia.
„Atunci când se vorbește la modul general despre sancțiuni fără să se intre în detalii, asta este o abordare putem noi să lăsăm țara astăzi fără gaze naturale și fără energie electrică? (...) Nu, nu putem, nici de dragul cetățenilor noștri, nici de dragul celor 100.000 de refugiați din Ucraina, dintre care 50.000 sunt copii”, a spus Sandu.
Dodon a mai scris că ”sper că autoritățile moldovenești vor putea rezista în fața presiunii în creștere din partea partenerilor occidentali și vor acționa reieșind din interesele naționale ale țării noastre, așa cum își doresc majoritatea cetățenilor și agenților economici din Moldova”.
Republica Moldova trebuie să rămână o parte neutră în plan militar, politic și economic”, a scris Dodon.
parlament - Sputnik Moldova, 1920, 02.04.2022
Politică
Deputații se întrunesc luni în ședință plenară: Ce urgențe au
Fluxul de știri
0