Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Noi scumpiri la carburanți: Cât va costa motorina și benzina

© Sputnik / Mihai Carausавтозаправка
автозаправка - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Abonare
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți valabile pentru zilele de weekend.
CHIȘINĂU, 1 apr - Sputnik. Carburanții se scumpesc din nou. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a stabilit noi prețuri plafon pentru carburanți valabile pentru perioada 2 - 4 aprilie.
Astfel, pentru un litru de benzină cu cifra octanică 95 am putea achita cu trei bani mai mult față de astăzi, adică 27,47 de lei. Motorina se va menține la un preț mai mare decât benzina. Pentru un litru am putea achita cu un ban mai mult, mai exact 27,88 de lei.
Conform Metodologiei de calcul a ANRE, determinarea prețurilor maximale de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se bazează pe valoarea medie a cotațiilor medii Platts pentru 14 zile anterioare corelată la cursul de schimb leu/dolar, la care se adaugă acciza, taxa pe valoare adăugată (TVA) și marja comercială specifică (stabilită semestrial de ANRE).
Astfel, orice scădere sau creștere a prețului pe piețele internaționale este resimțită abia peste câteva zile la pompele stațiilor de alimentare din Republica Moldova.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică reiterează eficiența și corectitudinea mecanismului de stabilire a prețurilor pentru produsele petroliere, aplicat începând cu 1 septembrie 2021. Acest mecanism vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat, evoluțiile de pe piața internațională reflectându-se cu exactitate pe piața internă atât la creșterea, cât și la descreșterea cotațiilor Platts.
pensionari - Sputnik Moldova, 1920, 01.04.2022
Societate
Vor primi pensii mai mari! De astăzi, indexarea pensiilor se face după o nouă formulă
Fluxul de știri
0