Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Cresc sancțiunile pentru corupția politică și electorală - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariUrnă de vot
Urnă de vot - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Deputații au aprobat un șir de modificări legislative ce țin de sancțiunile pentru corupția politică și electorală.
CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Sancțiunile pentru corupția politică și electorală vor fi majorate. Astfel, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de vot și implicarea organizațiilor necomerciale în campania electorală vor fi pedepsite mai dur. În cadrul ședinței Parlamentului din 31 martie, 64 de deputați au votat pentru înăsprirea acestor sancțiuni.
Astfel, legislația penală și contravențională va fi revizuită, în vederea eficientizării mecanismelor de prevenire, investigare și sancționare a corupției politice și electorale. se referă la aspecte precum utilizarea abuzivă a resurselor administrative în campania electorală, transportarea organizată a alegătorilor spre secțiile de vot și implicarea organizațiilor necomerciale în campania electorală.
De asemenea, Codul penal a fost completat cu un articol care vizează finanțarea ilegală a partidelor politice, a concurenților electorali, a grupurilor de inițiativă sau a campaniilor electorale. A fost modificat și Codul contravențional, în care a fost introdusă o componentă nouă.

Așadar, transportarea a alegătorilor spre secția de vot, în ziua scrutinului, se va sancționa cu amendă de la 60 la 120 de unități contravenționale pentru persoanele fizice și de la 180 la 300 de unități contravenționale pentru persoanele juridice. De asemenea, va fi sancționată și organizarea transportării alegătorilor spre secțiile de vot.

Totodată, va fi pedepsită contravențional și utilizarea discursului de ură și instigarea la discriminare.
De asemenea, potrivit prevederilor proiectului, candidații nu vor avea dreptul să lanseze sau să participe la lansarea proiectelor de infrastructură sau a achizițiilor efectuate din bugetul public. În caz contrar, Comisia Electorală Centrală va adopta o hotărâre privind lipsirea partidului respectiv de dreptul la alocațiile de la bugetul de stat pentru o perioadă de la șase luni până la un an.
bugetul-republicii-moldova-ajunge-la-un-deficit-record - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2022
Podcasturi
Bugetul Republicii Moldova ajunge la un deficit record
Fluxul de știri
0