Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Proiect de lege fascist în Parlamentul ucrainean

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediadrapelul Ucrainei
drapelul Ucrainei - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2022
Abonare
Un proiect de lege fascist a fost depus în Rada Supremă (parlamentul ucrainean). Conform acestui proiect, Biserica Ortodoxă ucraineană, care este subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, ar trebui interzisă prin lege.
CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Dacă proiectul va trece, toate proprietățile Bisericii ar fi naționalizate într-un interval de 48 de ore iar clericii și credincioșii ar avea la dispoziție 14 zile pentru a se subordona canonic Bisericii oficiale, Biserica Ortodoxă a Ucrainei, agreate de autoritățile de la Kiev.
Românii din Ucraina sunt ortodocși ce aparțin de Patriarhia Moscovei. În același timp, autocefalia Bisericii fabricate de autoritățile naționaliste de la Kiev nu a fost recunoscută de către majoritatea lumii ortodoxe, chiar dacă are girul patriarhului ecumenic de la Constantinopol.
De asemenea, deși Biserica Ortodoxă română și autoritățile românești au creat o entitate de cult, Vicariatul ortodox ucrainean, pe teritoriul României, autoritățile ucrainiene nu s-au manifestat interesate de reciprocitate. Singura Biserică Ortodoxă din Ucraina care a oferit românilor posibilitatea de se ruga în limba română, a fost cea subordonată canonic Patriarhiei Moscovei și care este acum amenințată cu interdicția de către autoritățile de la Kiev.
Acțiunile grupărilor neonaziste ucrainiene în comunitățile parohiale unde patriarhul Moscovei este pomenit la slujbe s-au intensificat în ultima perioadă. Slujbe au fost întrerupte și preoți au fost agresați sau reținuți în diverse regiuni din Ucraina.
Города мира. Киев - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2022
Rusia
Lichidarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene va provoca escaladarea crizei în Ucraina – BORu
Fluxul de știri
0