Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Lichidarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene va provoca escaladarea crizei în Ucraina – BORu

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaГорода мира. Киев
Города мира. Киев - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reprezentatul Bisericii Ortodoxe Ruse, Vladimir Legoida, a declarat că lichidarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene va provoca escaladarea crizei în Ucraina.
CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. Adoptarea de către Rada Supremă a proiectului de lege ce prevede lichidarea Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice va acutiza criza și va provoca noi confruntări în societate, a declarat Vladimir Legoyda, președintele departamentului sinodal pentru relațiile bisericii cu societatea și mass-media a Patriarhiei Moscovei.
Luni, deputatul Radei Supreme de la Kiev, Ina Sovsun, care face parte din partidul Holos, a înregistrat în parlament un proiect de lege care interzice activitatea Biserici Ortodoxe Ucrainene a Patriarhiei Moscovei. Anul trecut, un alt proiect de lege similar a fost înregistrat în parlamentul ucrainean.
“Proiecte de lege care vizează lichidarea efectivă a Bisericii Ortodoxe Ucrainene canonice prin interzicerea activităților sale pe teritoriul Ucrainei, depuse recent Radei Supreme a Ucrainei, dacă vor fi acceptate, vor duce, fără îndoială, la agravarea crizei sociale, vor provoca o nouă rundă de confruntări civile în societate și vor adânci schisma provocată anterior de acțiunile anticanonice ale Fanarului”, a scris Legoida pe pagina sa de Telegram.
El a remarcat că clerul și credincioșii Bisericii Ortodoxe Ucrainene sunt atacați și persecutați de schismatici și naționaliști de câțiva ani, dar în ultima perioadă aceste persecuții au devenit și mai sălbatice.
"Lumea cunoaște că au avut loc o serie de atacuri, de acaparări a catedralelor de către oameni înarmați. Odată cu adoptarea oricăruia dintre proiectele de interzicere a Bisericii Ortodoxe Ucrainene, ar trebui să ne așteptăm la represalii și mai violente împotriva reprezentanților clerului și ai credincioșilor Bisericii canonice. Sper că deputații Radei Supreme și reprezentanții autorităților ucrainene vor da dovadă de înțelepciune, vor înțelege ce rău va aduce eventuala aprobare a unor astfel de proiecte de lege îl va provoca poporului Ucrainei”, a subliniat Legoida.
RIA Novosti amintește că în 2018, la Kiev, la inițiativa fostului președinte al Ucrainei Petro Poroșenko și a patriarhului Constantinopolului Bartolomeu, a fost creată Biserica Ortodoxă a Ucrainei, care includea organizații schismatice, care anterior au fost recunoscute ca schismatice chiar de către Patriarhia Constantinopolului.
După crearea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei, aceasta a primit un tomos de autocefalie (o scrisoare de independență) de la Patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului.
În urma acesteia, Biserica Ortodoxă Ucraineană canonică a început să fie persecutată de autorități, naționaliști radicali, precum și reprezentanții schismaticului Biserici Ortodoxe a Ucrainei.
Icoane făcătoare de minuni  - Sputnik Moldova, 1920, 03.10.2021
Societate
Biserica își exprimă îngrijorarea în raport cu ratificarea Convenției de la Istanbul
Fluxul de știri
0