Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Decis: În Moldova va fi creat Parcul Național „Nistrul de Jos”

© Photo : Nistrul de josNistrul de jos
Nistrul de jos - Sputnik Moldova, 1920, 31.03.2022
Abonare
Parlamentul a votat legea privind fondarea celui de-al doilea Parc Național - „Nistrul de Jos”.
CHIȘINĂU, 31 mart - Sputnik. În Republica Moldova va fi fondat cel de-al doilea Parc Național. Este vorba de Parcul „Nistrul de Jos”, care va fi creat după Instituția Publică Parcul Național „Orhei”.
Legea pentru fondarea Parcului Național a fost votată de 89 de deputați din cei prezenți la ședința din 31 martie a Parlamentului. La fel, deputații au votat și pentru modificarea Legii privind fondul ariilor naturale protejate de stat.
Potrivit Legii, Parcul Național „Nistrul de Jos” va fi creat pentru a proteja spațiul geografic terestru și acvatic cu diferite peisaje și complexe naturale, specii de plante și animale autohtone de importanță națională și internațională, destinat utilizării în scop științific, recreativ, economic, cultural, instructiv și educativ.
Anterior, într-un interviu pentru Sputnik Moldova, președintele Societății Ecologice „Biotica”, Gabriel Mărgineanu, a precizat că zonele umede aduc importante beneficii de ordin economic, social, cultural, ştiinţific, recreativ-turistic.
„Dorim ca populația locală să conștientizeze mai bine valoarea regiunii în care trăiește și ce beneficii le poate aduce o zonă protejată”, concluzionează Gabriel Mărgineanu.
Potrivit specialistului, zonele umede reduc inundaţiile, completează rezervele de apă potabilă, filtrează deșeurile și îmbunătățesc calitatea apei. Îmbunătățesc calitatea aerului atmosferic. În concluzie, contribuie direct la bunăstarea umană.
Nistrul de Jos este o arie protejată din Republica Moldova, zonă umedă de importanță internațională cu o suprafață totală este de 60 de mii de hectare din raioanele Căușeni, Ștefan Vodă dar și din stânga Nistrului.
Parcul Național ”Nistrul de Jos” va avea o suprafață de 61883,99 de hectare și va fi amplasat în hotarele administrativ-teritoriale ale mai multor localități din raioanele Ștefan Vodă și Căușeni și va cuprinde patru localități din stânga Nistrului.
Zona RAMSAR „Nistrul de Jos” - Sputnik Moldova, 1920, 27.04.2020
Societate
„Nistrul de Jos” – „neputincios” în fața oamenilor
Fluxul de știri
0