Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Țările G7 refuză să plătească gazul cu ruble. Răspunsul prompt al Moscovei

© REUTERS / POOL / Doug MillsSummitul G7 de la Bruxelles
Summitul G7 de la Bruxelles - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Abonare
Ministrul german al economiei a declarat că țările G7 refuză să plătească în ruble gazul furnizat de „Gazprom”, iar semnalul prompt al Moscovei este că altă valută nu va fi acceptată și că livrările pot fi sistate.
CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Luni ministrul economiei al Germaniei, Robert Habeck, a declarat că țările G7 nu acceptă să plătească în ruble pentru gazul rusesc, așa cum a cerut Moscova. Răspunsul Rusiei a fost prompt – „refuzul țărilor G7 de a cumpăra gazul cu ruble va fi urmat fără îndoială de sistarea livrărilor”, a declarat Ivan Abramov, reprezentantul Consiliului Federației de la Moscova.
„Condiția noastră este ca ei să plătească în ruble, respectiv, plata trebuie să fie făcută în ruble. Ei (țările vizate, n.red.) au destule posibilități să cumpere pentru asta ruble. Pot face asta la orice bursă”, a declarat Abramov, adăugând că „aceasta nu este o condiție ce nu poate fi îndeplinită”.
S-a dat cu părerea pe marginea acestei probleme și cancelarul Germaniei, Olaf Scholtz:
„Pot să spun că toate contractele, despre care noi cunoaștem, în marea lor majoritate sunt semnate în euro, iar companiile vor face plăți tocmai în acest fel”, a spus șeful executivului de la Berlin.
Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat luni că președintele rus, Vladimir Putin, așteaptă ca până pe 31 martie guvernul să-i raporteze despre executarea ordinului privind substituirea valutei de plată pentru gaz de către „statele neprietenoase”. Guvernul Federației Ruse împreună cu Banca Rusiei și SA „Gazprom” au de la Putin sarcina să realizeze un set de măsuri în vederea schimbării în ruble a valutei pentru plata gazului natural livrat în statele Uniunii Europene și în alte state, care au aplicat măsuri restrictive față de cetățenii Rusiei și față de persoanele juridice rusești.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Rusia
Europa va trebui să plătească în ruble pentru gazul rusesc
Fluxul de știri
0