Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Putin: Până pe 31 martie plata pentru gaz să fie recalculată în ruble

© Press service of the President of the Russian Federation / Accesați arhiva multimediaPutin
Putin - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Abonare
Putin a dat ordin ca până pe 31 martie notele de plată pentru gaz să fie recalculate în ruble.
CHIȘINĂU, 28 mart – Sputnik. Serviciul de presă al Kremlinului a anunțat că președintele rus, Vladimir Putin, așteaptă ca până pe 31 martie guvernul să-i raporteze despre executarea ordinului privind substituirea valutei de plată pentru gaz de către „statele neprietenoase”.
Potrivit unui comunicat al Kremlinului, Guvernul Federației Ruse împreună cu Banca Rusiei și SA „Gazprom” au sarcina să realizeze un set de măsuri în vederea schimbării în ruble a valutei pentru plata gazului natural livrat în statele Uniunii Europene și în alte state, care au aplicat măsuri restrictive față de cetățenii Rusiei și față de persoanele juridice rusești.
Despre această decizie, Putin a anunțat pe 23 martie. Totodată, el a subliniat că Rusia va continua să livreze volumul de gaz la prețul stabilit în contractele deja semnate, întrucât țara ține mult la reputația sa.
În aceeași zi, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, a declarat că plata curentă pentru gazul rusesc consumat a fost efectuată în ruble.
Ulterior, vicepremierul și ministrul infrastructurii, Andrei Spînu, a declarat la un briefing că decizia Rusiei de a încasa în ruble plățile pentru gazul livrat nu vizează Republica Moldova. Totodată, el a precizat că achitarea în ruble a gazului rusesc este prevăzută în contractul dintre „Moldovagaz” și „Gazprom”.
gaz - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Rusia
Europa va trebui să plătească în ruble pentru gazul rusesc
Fluxul de știri
0