Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ceban susține că a primit ajutor "doar pe hârtie" în gestionarea crizei refugiaților

© Sputnik / Mihai Carausrefugiați
refugiați - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Abonare
Primarul Capitalei cere transparență de la instituțiile statului privind gestionarea crizei refugiaților.
CHIȘINĂU, 28 mart - Sputnik. Primăria municipiului Chișinău nu a primit până astăzi niciun suport financiar de la autoritățile centrale pentru gestionarea crizei refugiaților. Despre aceasta a anunțat primarul Capitalei, Ion Ceban, în cadrul ședinței de astăzi a serviciilor Primăriei Chișinău.
"Primăria Chișinău nu a primit nimic deocamdată. Nu știu dacă cineva din primăriile din țară au primit câte ceva, dar unde sunt acele tone, mii de tone de produse care au ajuns ca și donații în țara noastră? E tare complicat ca să răspundă cineva. Nu înțeleg de ce până astăzi nu există încă un răspuns. Ați primit mii de tone și primăriile care au administrat criza împreună cu oamenii și voluntarii au nevoie de acest suport. Debirocratizați procesul și dați oamenilor aceste lucruri", a declarat Ceban.
Primarul susține că Guvernul a pus condiții în așa fel încât primăriile să nu poată primi surse financiare din donațiile care au venit la stat.

"Pe foaie ne-au dat tocmai 9 milioane de lei, repet pe foaie. Pe foaie au dat câteva sute de mii și în alte primării. Posibil oamenii au recepționat, dar eu nu cred că acestea sunt cheltuielile pe care le-au avut instituțiile. Acele condiții desenate de la Guvern pentru primării ca să poată beneficia de acești bani, după ce o lună de zile am cheltuit și ne-am descurcat pe cont propriu, sunt din domeniul cosmosului", a mai declarat Ceban.

Potrivit edilului-șef, în perioada crizei refugiaților primăriile au rămas pe cont propriu ca și pe timpul pandemiei de COVID-19.
"Da, am văzut că se spune că au venit milioane de euro, vă rog frumos să ne spuneți ce faceți cu acești bani? Unde îi redirecționați? Pe cine ajutați concret? Cui i-ați dat concret bani până la această etapă?", a întrebat primarul Ion Ceban.
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească - Sputnik Moldova, 1920, 28.03.2022
Podcasturi
Prețurile la produsele alimentare urmează să crească
Amintim că Ministerul Afacerilor Interne a anunțat în această dimineață datele actualizate privind numărul refugiaților din țara noastră. De la începutul operațiunilor militare în țara vecină și până luni, 28 martie, în total, pe teritoriul Republicii Moldova sunt 98 300 de cetățeni străini, dintre care 48 379 sunt minori - cetățeni ucraineni și de alte naționalități ce au intrat pe segmentul MD-UA.
Asta după ce au intrat, pe segmentul MD-UA – 348 867 de cetățeni ucraineni, dar au rămas 94 411 și după traversarea frontierei de stat, pe sensul de intrare în Moldova, a încă 34 813 de cetățeni ai altor state, dintre care au rămas 3 889 de cetățeni.
Fluxul de știri
0