Sandu explică de ce Moldova nu a impus sancțiuni economice Rusiei
07:33 26.03.2022 (actualizat: 13:19 26.03.2022)
© Sputnik / Miroslav RotariMaia Sandu
© Sputnik / Miroslav Rotari
Abonare
Sandu explică, de parcă cerându-și scuze, de ce Moldova nu a impus sancțiuni economice Rusiei, invocând o realitate obiectivă – lipsa gazelor naturale.
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a fost întrebată în cadrul unei emisiuni organizată la televiziunea publică în ce categorie de țări se află țara noastră față de Rusia, în cea a țărilor prietene sau neprietene.
Maia Sandu a spus că nu a văzut această listă, respectiv nu se poate pronunța, dar a menționat doi factori: Republica Moldova a condamnat operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, dar nu a impus sancțiuni.
“Nu am văzut această listă. Este clar, Republica Moldova a semnat mai multe declarații la nivelul organizațiilor internaționale prin care condamnă acțiunile Federației Ruse împotriva Ucrainei. În același timp, Republica Moldova nu a impus sancțiuni economice”, a spus Maia Sandu.
În continuare ea a explicat de ce Chișinăul nu a impus sancțiuni Rusiei, de o maniera de parcă și-ar fi cerut scuze că nu a făcut acest lucru.
“Dar aici lucrurile trebuie să le înțelegem foarte clar ce înseamnă aceste sancțiuni economice. Relațiile noastre comerciale cu Federația rusă, în mare parte, înseamnă import de resurse energetice. Or acest import de resurse energetice înseamnă gaze, respectiv, energie termică, înseamnă electricitate. Da, noi trebuie să pornim și pornim de la realitate, ca să putem să le asigurăm cetățenilor noștri acces la aceste resurse. Între timp, guvernul lucrează pentru ca să diversificăm, ca să putem avea surse proprii, într-o anumită măsură, sau să generăm anumite tipuri de energie aici, în Republica Moldova. Dar aceste planuri, aceste proiecte pe care le facem vor produce rezultate în câțiva ani. Astăzi realitatea este care este și, respectiv, deciziile noastre pornesc de la această realitate”.
În cadrul aceleași emisiuni, Maia Sandu a fost întrebată în ce monedă va achita Republica Moldova importul de gaze naturale din Federația Rusă, asta în contextul deciziei Rusiei de a exporta gaze naturale doar în ruble rusești. Sandu a precizat că prevederile contractuale prevăd și achitarea importului de gaze și în ruble rusești.
“Republica Moldova, întotdeauna, în contract a avut scrise valutele de plată și uneori acolo este și euro sau dolar și este și rubla rusească. Asta a fost întotdeauna în contract, doar că plățile s-au făcut în valutele altor țări. Pentru moment, din câte cunoscu eu, nu au intervenit schimbări aici și o să vedem cum merg lucrurile mai departe”, a declarat Maia Sandu.