Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Câți soldați NATO vor fi in Grupul de Luptă din România

Vasile Dîncu - Sputnik Moldova, 1920, 26.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Ministrul Apărării de la București, Vasile Dîncu, a anunțat câți soldați vor fi în grupul de luptă al NATO staționat în România
BUCUREȘTI, 26 mart – Sputnik, Marius Holdean. Ministrul Apărării al româniei, Vasile Dîncu, a arătat câți soldați NATO vor fi în total în România, după înființarea grupului de luptă.
Întrebat câți soldați NATO vor fi în total în România, după înființarea grupului de luptă, cu tot cu militarii deja prezenți. Dîncu a răspuns: „Vom avea peste 3.000 de militari din forțe multinaționale pe teritoriul României, în această fază. Evident că nu sunt situații definitive. În funcție de evoluția situației, întărirea flancului estic poate să conțină și alte aspect de tip cantitativ".
Declarația lui Dîncu vine să explice decizia luată de liderii NATO reuniți la Bruxelles care au hotărât să trimită noi trupe în flancul estic și să înființeze patru grupuri de luptă în România, Bulgaria, Slovacia și Ungaria.
Ministrul Apărării precizează că viitorul grup de luptă NATO din România „presupune în jur de 1.000 de soldați”, iar națiunea-cadru este Franța.
„Nu s-a stabilit încă exact profilul militarilor, cum va arăta această configurație. Sunt mai multe țări care cu siguranță vor aduce în această forță multinațională soldați și tehnică. S-a anunțat deja, după câte știu eu, în primele discuții, Portugalia, premierul a discutat la ședința de Guvern comună de la Varșovia cu Polonia, care va completa de asemenea forțele multinaționale din România. Este vorba de hotărâri operative care se vor lua în viitor", a adăugat ministrul Apărării pe această temă.
Rachetele Kalibr - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Rusia a distrus baza de combustibil Kalinovka de lângă Kiev cu un atac cu rachete
România a decis să crească bugetul Apărării de la 2% la 2,5%.
Ministrul explică felul în care vor fi cheltuite fondurile suplimentare: „Una din regulile NATO atunci când s-a stabilit un buget de minim 2% din PIB, n-au aplicat toate țările, dar încet-încet, toate țările vin la acest procent, exista și un procent pentru inovație și cercetare, 2% din aceste fonduri și 20% pentru înzestrare. Noi am avut anul trecut, din bugetul de 2% din PIB, am avut 26% pentru înzestrare. În viitor, va crește și PIB-ul, dar pe lângă cheltuielile privind pregătirea forței umane, prin pregătirea resursei umane, cred că vom crește mult peste 30% procentul pentru înzestrare, pentru că înzestrarea devine o urgență pentru toate țările, mai ales că sigur că și în zona înzestrării se discută existența unor planificări, a unei înzestrări comune, tot complementare, care să țină cont de flancul estic, care să țină cont de asemenea de nevoile comune. Am trecut la apărare colectivă și asta înseamnă că nu mai suntem singuri, dar și putem mai ușor să ne dotăm în zona înzestrării, cu armament de ultimă generație".
Premierul României  - Sputnik Moldova, 1920, 25.03.2022
Politică
Premierul României anunță ajutor nerambursabil pentru Republica Moldova
Fluxul de știri
0