Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Stoltenberg: NATO nu este parte a conflictului și nu va trimite forțe în Ucraina

© Sputnik / Alexey Vitvitsky / Accesați arhiva multimediaНАТО
НАТО - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2022
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
NATO nu este considerată parte a conflictului din Ucraina și nu va trimite soldați, a declarat secretarul general Jens Stoltenberg.
CHIȘINĂU, 24 mart – Sputnik. „NATO nu face parte din acest conflict, dar sprijinim Ucraina astfel încât să se poată apăra ... De aceea nu vom trimite forțele noastre în Ucraina”, a spus secretarul general al NATO la o conferință de presă în ajunul summitului extraordinar al blocului militar transatlantic, care va avea loc joi, 24 martie, la Bruxelles.
Stoltenberg a subliniat că conflictul nu trebuie să se extindă dincolo de Ucraina.
„Avem obligația de a ne asigura că războiul nu se extinde dincolo de Ucraina. Un război direct între NATO și Rusia ar provoca distrugeri mari”, a susținut secretarul general al Alianței, citat de Sputnik Mundo.
Liderii țărilor NATO sunt pregătiţi să ajunga la un acord în cadrul summitului cu privire la noi desfăşurări de trupe în partea estică a Alianței ca răspuns la operațiunea militară a Rusiei în Ucraina, a adăugat Jens Soltenberg.
„Mă aștept ca liderii să acționeze pentru a consolida poziția NATO în toate părțile prin sporiri importante ale forțelor în partea estică a Alianței, pe teren, în aer și pe mare. Primul pas este desfășurarea a patru grupuri noi de luptă NATO în Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia”, a declarat Soltenberg în faţa jurnaliștilor.
Stoltenberg a făcut apoi un apel către Moscova să înceteze amenințările nucleare.
„Moscova trebuie să înceteze cu amenințările nucleare, un război atomic nu poate fi câștigat și nu trebuie declanşat”, a precizat secretarul general.
Саммит ЕС в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Politică
Sursă: E posibilă o discuție a liderilor UE despre plata în ruble pentru gazul rusesc
Stoltenberg a criticat apoi China pentru sprijinul politic acordat Rusiei cu privire la operațiunea militară din Ucraina.
„China a oferit sprijin politic Rusiei, răspândind chiar minciuni și dezinformări”, a declarat secretarul general al NATO.
De asemenea, acesta nu a ascuns îngrijorarea că China ar putea oferi „sprijin material” Rusiei.
„Mă aștept ca NATO să facă un apel către China să se ridice la înălţimea responsabilităților sale”.

Operațiunea militară rusă în Ucraina

În dimineața zilei de 24 februarie, președintele Vladimir Putin a ordonat o operațiune specială în Ucraina, descriind-o ca fiind un pas necesar pentru a interveni în republicile populare din Donbas, care se confruntă cu un „genocid” și cu atrocități comise de guvernul naționalist de la Kiev.
Ministerul Apărării din Rusia a subliniat că forțele rusești nu vizează orașele sau infrastructurile sociale ale garnizoanelor militare ucrainene, pentru a evita crearea de victime în rândul armatei și a familiilor lor care locuiesc acolo și a ordonat ca personalul militar al forțelor armate ucrainene să fie tratat „cu respect”.
Emmanuel Macron - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Macron: Ne așteaptă o criză alimentară mondială
Fluxul de știri
0