Флаги Европейского союза и государственные флаги КНР на саммите ЕС-КНР в Брюсселе - Sputnik Moldova, 1920
Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

24 martie 1999: începea atacul NATO asupra Serbiei

© AP Photo / Dimitri MessinisSerbia
Serbia - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2022
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe 24 martie 1999, la 19:00, ”alianța defensivă” NATO declanșa un atac asupra unei țări suverane.
CHIȘINĂU, 24 mart - Sputnik. Primele bombe au fost lansate de forțele aeriene spaniole, în cadrul operațiunii NATO, urmate de atacuri cu rachete de croazieră Tomahawk, lansate de pe nave și submarine staționate în marea Adriatică.

Operațiunea NATO a durat 78 de zile și s-a soldat cu uciderea a aproximativ 1 500 de civili și a 1 008 militari sârbi. De asemenea au fost uciși 3 diplomați chinezi după ce avioanele NATO au bombardat din greșeală și ambasada Chinei în Belgrad.

De asemenea, Serbia a suferit pagube materiale de infrastructură de peste 30 de miliarde de dolari, iar regiunea Kosovo și-a proclamat, sub protecția NATO, independența (nerecunoscută însă de o bună parte a comunității internaționale).
În cadrul operațiunilor, forțele NATO au folosite și bombe cu uraniu ”sărăcit”. Efectele acestor bombardamente sunt vizibile până în ziua de astăzi, potrivit unui raport al Academiei Sârbe a Oamenilor de Știință. O estimare indică că sănătatea a 33 de mii de persoane a fost grav afectată de utilizarea acestui tip de armament nuclear.
Klaus Iohannis - Sputnik Moldova, 1920, 24.03.2022
Operațiunea militară din Ucraina
Iohannis: Îngrijorările legate de Republica Moldova nu au justificare
Fluxul de știri
0