Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Zaharova: UE se îndreaptă spre militarizare și concreștere cu NATO

© Russian Foreign Ministry / Accesați arhiva multimediaZaharova
Zaharova - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Abonare
Reprezentantul ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că Uniunea Europeană avansează în direcția militarizării și confluenței cu NATO.
CHIȘINĂU, 23 mart – Sputnik. UE continuă să se militarizeze și concrește pas cu pas cu NATO, iar pretențiile privind caracterul pașnic și predilecția pentru diplomație sunt ficțiuni, a declarat reprezentantul oficial al diplomației ruse, Maria Zaharova, citată de RIA Novosti.
Prima strategie defensivă europeană în istorie, „Busola strategică”, a fost aprobată luni de către miniștrii de externe și de către cei ai apărării din UE în cadrul unei ședințe ce a avut loc la Bruxelles. Strategia urmează să fie confirmată definitiv de liderii țărilor Uniunii Europene la summit-ul din 24 martie.
„Declarațiile Înaltului reprezentant al UE pentru relații externe și politici de securitate, Josep Borrell, la finele ședinței comune a miniștrilor de externe și a miniștrilor apărării ai țărilor membre UE din 21 martie arată că pretenția Uniunii Europene de a rămâne o alianță pașnică și chiar „diplomatică” nu e decât o ficțiune”, este menționat într-o declarație publicată pe site-ul ministerului de externe de la Moscova.
Înaltul reprezentant al UE pentru relații externe și politici de securitate, Josep Borrell, a declarase anterior că prima strategie defensivă din istoria UE, „Busola strategică”, nu presupune crearea unei armate europene comune, armatele naționale vor fi păstrate, însă acestea vor interacționa mult mai bine.
Miniștrii de externe al țărilor UE au căzut de acord asupra sporirii cu 500 de milioane de euro a finanțării ajutorului militar pentru Ucraina – până la cifra de un miliard de euro.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Rusia
Lavrov nu exclude că Polonia ar vrea să se extindă în vestul Ucrainei
Fluxul de știri
0