Internațional
Urmăriți site-ul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu noile evoluții în politica internațională și relațiile dintre țări.

Ungaria respinge sancțiunile anti-ruseşti și restricţiile în domeniul energiei

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimediaPeter Szjjarto
Peter Szjjarto - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Abonare
Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szjjarto, a declarat că Budapesta nu va sprijini restricțiile și sancțiunile privind aprovizionarea cu energie din Rusia, deoarece aceasta ar deveni o amenințare la adresa securității energetice a țării sale.
BUCUREŞTI, 23 mart – Sputnik. „Restricțiile privind aprovizionarea cu energie din Rusia în Europa sau sancțiunile în acest domeniu ar afecta negativ dreptul poporului ungar la o aprovizionare sigură cu energie, astfel că nu vom susține astfel de decizii”, a declarat Szjjarto în fața Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU.
Acesta a subliniat că statul său nu este de a vina că gazul și petrolul rusesc au un rol atât de important în furnizarea de energie pentru „Ungaria, Europa Centrală și întregul continent”.
Pe 22 martie, viceprim-ministrul Ucrainei Irina Vereschuk a acuzat Ungaria că îşi asumă o poziție practic pro-rusă și a sugerat că Budapesta vrea să obțină „gaze ieftine rusești” sau să anexese Transcarpatia ucraineană în schimbul acțiunilor sale.
Inițial, tensiunile dintre Ungaria și Ucraina au apărut după aprobarea de către Kiev a Legii ucrainene a educaţiei, din 28 septembrie 2017, care restricționează substanțial posibilitatea minorităților etnice de a studia în limba lor maternă.
Ministrul ungar de Externe a cerut, anul trecut, aliaților NATO să transmită clar Ucrainei că respectarea drepturilor minorităților etnice este esențială pentru a obține o cooperare mai strânsă cu Alianța.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat în data de 24 februarie lansarea unei „operațiuni militare speciale” în Ucraina, susținând că republicile populare Doneţk și Lugansk, recunoscute de Moscova cu trei zile înainte ca state suverane, au nevoie de ajutor împotriva agresiunii din partea Kievului.
Lavrov - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Rusia
Avertismentul lui Lavrov privind urmările trimiterii de pacificatori NATO în Ucraina
Ministerul Apărării din Rusia a asigurat că atacurile nu sunt îndreptate împotriva orașelor ucrainene şi nu pun în pericol populația civilă, ci încearcă să dezactiveze infrastructura de război.
După începerea operațiunii militare, Ucraina a rupt relațiile diplomatice cu Rusia, a impus legea marțială pe întreg teritoriul național și a decretat mobilizarea generală.
Numeroase țări au condamnat acţiunea Rusiei în Ucraina și au activat mai multe sancțiuni individuale și sectoriale care încearcă să provoace cele mai mari daune economiei ruseşti în încercarea de a presa Moscova să-și retragă forțele de pe teritoriul ucrainean.
Fluxul de știri
0