Economie
Urmăriți portalul Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu tendințele, fenomenele și fluctuațiile din economia Republicii Moldova

Spînu confirmă: Prețul gazului rusesc în aprilie va fi peste o mie de dolari

Gaz - Sputnik Moldova, 1920, 23.03.2022
Abonare
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a confirmat că prețul pentru o mie de metri cubi de gaze naturale pentru luna aprilie ar putea depăți o mie de dolari.
CHIȘINĂU, 23 mart - Sputnik. Prețul pentru o mie de metri cubi de gaze naturale procurate de la concernul rus "Gazprom" în luna aprilie ar putea depăși o mie de dolari. Informația a fost confirmată de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după ce ieri, directorul „Moldovagaz” a anunțat că scumpirea gazului este influențată de câțiva factori.
„Întâi de toate este vorba despre formula de calcul a prețului. În aprilie aceasta o să se modifice. În primul și în al patrulea trimestru al anului, 70 la sută din prețul gazului depinde de costul petrolului și derivatelor acestuia”, a precizat Vadim Ceban pentru Sputnik Moldova.
În cadrul unei emisiuni de la postul public de televiziune, Andrei Spînu a precizat că din cauza conflictului armat din Ucraina și nu doar, în anumite zile, prețul pentru gaz ar putea ajunge și la aproape patru mii de dolari.

„Da, s-ar putea să fie acest preț, pentru că conform formulei care este în contractul cu Gazprom prețul pentru luna următoare se stabilește ca și media din lunile precedente. Se schimbă formula și repet a început război în țara vecină, care a adus să avem în anumite zile prețul la gaz de 3 800 de dolar. Acum prețul la gaz a început să scadă și urmează ca în zilele următoare să avem claritate”, a menționat ministrul.

Andrei Spînu a mai spus că cel puțin pentru luna aprilie nu se planifică majorări a tarifului pentru consumatori. Și Vadim Ceban a dat asigurări că „Moldovagaz” n-o să se grăbească să solicite majorarea tarifului.
În trimestrele doi și trei – adică din aprilie până în septembrie – este aplicată formula inversă – costul gazului este calculat la 70 la sută din prețul mediu pentru din luna precedentă și 30 la sută din prețul petrolului.
Totodată, din martie, pe fundalul operațiunii militare a Rusiei în Ucraina prețurile la gaz au atins în Europa cote istorice fără precedent. Prețurile la petrol de asemenea au crescut odată cu izbucnirea conflictului militar.
Maia Sandu - Sputnik Moldova, 1920, 22.03.2022
Politică
Sandu i-a sugerat lui Scholz că Moldova are o mare nevoie de ajutor
Fluxul de știri
0